Izgradnja nove lučice kreće na jesen

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Pomorskom športskom ribolovnom društvu Štinjan prošli je tjedan izdana građevinska dozvola za rekonstrukciju lučice Štinjan - Puntižela i radovi praktički mogu početi već danas. Ipak, na to će se još malo pričekati jer stiže turistička sezona pa će se u potpunu rekonstrukciju krenuti ujesen. Trenutno su u tijeku pripremni radovi, prikupljanje ponuda izvođača, te dogovori s nadzornim organom. Mjesta za vez još ima, oko 15-ak, stoga oni koji još nisu, a žele, sad je pravo vrijeme da rezerviraju mjesto u lučici.

"Grubi radovi" u rujnu ili listopadu

- Građevinska dozvola nam je izdana i možemo krenuti u rekonstrukciju. Međutim, turistička sezona nam je pred vratima stoga ćemo sačekati još malo, do rujna ili listopada, kada će početi "grubi radovi". Dotad ćemo pripremiti potrebnu dokumentaciju što se tiče izvođača radova i nadzornog organa, rekao nam je predsjednik PŠRD Štinjan Marjan Rupenović, dodajući da mjesta za vez još ima.

Pozvao je stoga sve zainteresirane da dođu u njihove prostorije srijedom od 18 do 19 sati radi daljnjeg dogovora. Kazao nam je da su u tijeku određeni pripremni radovi poput čišćenja površine, uređivanja prilaza moru, i ostali "sitni" radovi, koji će im olakšati organizaciju kada krenu u potpunu rekonstrukciju. Veli da pomoć, prije svega u financiranju projekta, očekuju i iz EU fondova što će pokušati ostvariti uz pomoć europarlamentarca Ivana Jakovčića s kojim očekuju razgovor tijekom ovog tjedna na tu temu.

Cijela investicija, podsjetimo, koja uključuje potpunu infrastrukturu, objekte i lukobran iznosi oko 4,2 milijuna kuna. Krajem veljače ove godine Grad Pula donio je odluku kojom je PŠRD Štinjan djelomično oslobođeno obveze plaćanja komunalnog doprinosa pa je umjesto ukupno 415.609 kuna, društvo uplatilo 207.804 kuna. Razlog smanjenom komunalnom doprinosu, pojasnili su u odluci, je taj što se radi o lučici posebne sportske namjene kojom će se značajno povećati broj vezova, sa sadašnjih 74 na 160.

Proširenjem lučice, pojasnili su nadalje, omogućit će se građanima, pa i turistima, vezovi za plovila duža od sedam metara za razliku od sadašnjih koji mogu prihvatiti brodice od četiri do sedam metara. U lučici će se, nadalje, graditi i novi lukobran dugačak 180 metara, a u koncesiju je ušao i dio kopna na kojem bi trebali biti postavljeni montažni objekti za potrebe lučice, sanitarni čvor i dio na kojem bi se barke izvlačile na kopno.

Koncesijski ugovor za sportsku luku Štinjan - Puntižela s PŠRD Štinjan potpisan je u travnju 2013. godine na 20 godina. Za cijelo područje pod koncesijom PŠRD će plaćati fiksni dio od 60 lipa po četvornom metru te 20 posto od godišnjih članarina kao promjenjivi dio naknade. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter