Izgradnja ceste kroz Lupoglav vikendom stvara duge kolone

 Promet se odvija naizmjenično što zasigurno usporava radove (G. Č. Š.)
Promet se odvija naizmjenično što zasigurno usporava radove (G. Č. Š.)

Promet državnom cestom D44 kroz naselje Lupoglav odvija se otežano zbog infrastrukturnog zahvata kojim ovo naselje dobiva rekonstruiranu cestu i vodovod te novu kanalizaciju. Provjerili smo jučer; neovisno što je špica turističke sezone zastoji su prvog radnog dana u tjednu, barem u prijepodnevnim satima bili podnošljivi. No zato se vikendom stvaraju gužve. Očevici tvrde da se kolone subotom i nedjeljom protežu kilometrima, do

- S obzirom je turistička sezona u punom zamahu, kroz Lupoglav se zasigurno stvaraju gužve, složit će se i lupoglavski načelnik Franko Baxa i dodati da se radovi koji su započeli krajem veljače polako primiču kraju. Izvođač je zatražio produženje roka za tri tjedna, završno s 12. kolovozom s time da će prvi sloj asfalta biti ranije postavljen pa će promet već tada teći nesmetano.
- Na produženje rokova djelomično su utjecali vremenski uvjeti, a najviše to što se radovi odvijaju pod prometom, ističe Baxa. Tijekom zahvata naime
nije bilo predviđeno zatvaranje prometa već privremena prometna signalizacija semaforima pa se promet cijelo vrijeme odvija naizmjenično što zasigurno usporava radove. Riječ je o tranzitnom pravcu koji od Tunela Učka vodi do Buzeta i tu se grana prema zapadnoj obali Istre i graničnom prijelazu Požane. Prema pokazateljima brojača, dnevni prosječni promet kroz Lupoglav u srpnju i kolovozu iznosi oko osam tisuća vozila dnevno. Veliki je to broj vozila koja većinom prođu u razdoblju od 6 ujutro do 18 sati, tako da je i za očekivati gužve.

Do sada je završen vodovod i kanalizacija, izuzev jednog kolektora za oborinske vode što znači da se iskopi privode kraju. Na ulazu u Lupoglav s buzetske strane, na potezu od oko 600 metara dužine, postavljen je prvi sloj asfalta, a ovog tjedna očekuje se i asfaltiranje dionice od raskrižja za Lanišće do skretanja za Rijeku, preostaje još riješiti dionicu kroz samo naselje. Baxa kaže da su najviše razumijevanja i strpljenja pokazali sami mještani Lupoglava koji s oblacima prašine, iako se cesta u ljetnim danima puno više polijeva, te sa prometnim zastojima, žive već mjesecima.

Obnova dionice državne ceste D44 kroz Lupoglav sa rekonstrukcijom vodovoda, izgradnjom fekalne kanalizacije i javne rasvjete, za malu općinu poput lupoglavske od svega oko 920 stanovnika značajan je investicijski zahvat vrijedan 14,3 milijuna kuna uključujući PDV, u kojem sudjeluju Hrvatske ceste, Općina Lupoglav, Usluga odvodnja d. o. o. Pazin, Hrvatske vode i Istarski vodovod Buzet. Sve radove izvodi isti izvođač Cesta Pula, za nadzor je zadužena zajednica ponuditelja Učka konzalting i Ramtech d.o.o. Zagreb. Ukupna dužina zahvata je 2,3 kilometara. Najveća je to pojedinačna investicija od osnutka lupoglavske općine koja će donijeti poboljšanju infrastrukture u samom naselju, i općenito poboljšanju komunalnih uvjeta na lupoglavskom području.

Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta koji graniči s lupoglavskom općinom kaže da je činjenica da ima primjedbi na način odvijanja prometa i dužinu trajanja radova na dionici ceste kroz Lupoglav. Odgovarajući nedavno na pitanje IDS-ovog vijećnika Igora Gržinića koji je upozorio na srpanjske vikend kolone u Lupoglavu koje se protežu čak do Ročkog Polja, Žulić je istaknuo da je činjenica da se za razliku od svih dosadašnjih radova na državnoj cesti od Lupoglava do Buzeta, uz obnovu ceste kroz naselje Lupoglav, paralelno radi rekonstrukcija vodovoda, te gradi kanalizacija.

- Kada pitate izvođače zašto radovi idu malo sporije, odgovorit će da bi bili gotovi već mjesec dana da se zatvorilo cestu no to nije bilo prihvatljivo s obzirom na važnost prometnice. Problem je neusklađena prometna signalizacija, ali i to što vozači ne poštuju i takvu lošu prometnu signalizaciju. Prenio sam taj problem predstavnicima Hrvatskih cesta i rekli su da će se vikendom regulacija prometa vršiti ručno, rekao je Žulić. (G. Č. Š.)








 


Podijeli: Facebook Twiter