Izgradnja bolnice napreduje prema zacrtanom planu

Valerio Drandić, Boris Miletić i Valter Flego obišli su gradilište nove bolnice (N. LAZAREVIĆ)
Valerio Drandić, Boris Miletić i Valter Flego obišli su gradilište nove bolnice (N. LAZAREVIĆ)

Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić obišli su danas s novinarima gradilište nove Opće bolnice u Puli. Predsjednik Upravnog vijeća bolnice Valerio Drandić i nadzornik gradilišta proveli su novom zgradom sve do petog kata, pa se tako moglo uvjeriti da su grubi građevinski radovi već gotovi. Unutrašnjost bolnice dobila je svoje prave obrise, pregradni zidovi su dovršeni, a instalacije i klimatizacija su provedeni.

- Ovako će otprilike izgledati sve sobe. Dakle, imat ćemo dvokrevetne i trokrevetne sobe, te nešto jednokrevetnih za neke teže, iznimne slučajeve, a svaka od tih soba sada će imati modernu klimatizaciju i kupatilo. Ono što je zanimljivo je da praktički u cijeloj bolnici gotovo uopće neće biti keramike, nego će ona biti zamijenjena novim, sintetičkim materijalima kojima će biti obloženi i podovi i zidovi. Tako neće biti fuga, nego će u cijelom kupatilu biti samo jedan spoj između poda i zida, i to ne samo da je jeftinije u izvedbi, nego je i daleko lakše za održavanje, rekao je Drandić.

Nove djelatnosti u Puli

Iako sada zbog radova i instalacija koje se vide po stropovima izgleda kao da će oni biti dosta niski, Drandić ističe da stara bolnica nije u standardu pa su stropovi bili na četiri metra visine, dok će u novoj bolnici biti oko 2,8 metara s klima uređajima ispod te visine. Budući da će nova bolnica imati sasvim nove gabarite i odjele koje do sada nisu bili, što uključuje i magnetnu rezonancu, Drandić je napomenuo da su već u pregovorima s HZZO-m da se utvrdi koliko će mjesečno koštati rad nove bolnice. S obzirom da će se sada mnoge pretrage i pregledi moći obavljati u Puli, umjesto da građani Istre odlaze u druge gradove i naplaćuju od HZZO-a putne troškove, zatražit će zapravo preraspodjelu financijskih sredstava među bolnicama.

Isto tako, doznajemo od Drandića, već se razgovaralo i s nadležnim ministarstvom o eventualnom novom zapošljavanju medicinskog osoblja koje će biti potrebno na određenim djelatnostima, mada, istaknuo je, bolnica ima dovoljan broj osoblja samo je ono sada bilo dislocirano između dvije lokacije bolnice, između zgrada u Zagrebačkoj i one u Mornaričkoj bolnici.

- Ovo je definitivno najvažniji infrastrukturi projekt u javnom sektoru koji gradimo zajedno s gradovima i općinama i, naravno, u dijelu kreditnih obaveza s državom. Kao što možete vidjeti, radovi teku planiranom dinamikom, što nam govori da će koncem ljeta 2018. bolnica zaista biti gotova. Vidjeli smo da su unutarnji radovi i instalacije u velikoj mjeri odrađeni, započelo se s postavljanjem aluminijske bravarije, a nakon toga kreće i fasada. Želim napomenuti da ćemo već u svibnju raspisati četiri natječaja, prvenstveno tu mislim na natječaje za nabavku nove, moderne opreme koju mislimo nabavljati već ove jeseni, i na ona sredstva koja smo dobili iz EU fondova za opremanje dnevne bolnice.

Paralelno s tim pregovaramo i s HBOR-om ne bi li postigli bolje kreditne uvjete, odnosno kamatnu stopu s četiri posto spustiti na tri, i vjerujem da ćemo uspjeti u tome. U 18 godina, koliko ukupno traje naša kreditna obaveza, to bi značilo uštedu od 29 milijuna kuna. Ovom prilikom želio bih se zahvaliti svim gradovima i općinama koji su na svojim vijećima već donijeli odluku o sufinanciranju kredita za izgradnju nove Opće bolnice i vjerujem da smo na dobrom putu da dobijemo ono što svi zajedno već dugo priželjkujemo, a to je jedna moderna, europska bolnica, rekao je župan Flego.

Opremanje bespovratnim sredstvima

Župan je dodao da će se pri nabavi opreme za novu bolnicu nastojati ostati u okvirima sredstava kojima raspolažu, no da će istovremeno voditi računa da ta oprema bude najmodernija koja se sada nudi na tržištu. Podsjetimo, ukupna investicija je vrijedna oko 600 milijuna kuna, od čega oko 350 milijuna ide samo na građevinske i monterske radove, a ostatak je za nabavu medicinske opreme. Kako su i gradonačelnik i župan više puta isticali, financijska sredstva pokušat će se namaknuti iz europskih fondova, iz kojih je već Općoj bolnici Pula odobreno 38,4 milijuna kuna za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije najsuvremenijom opremom.

Grad Pula je za novu, najmoderniju opću bolnicu u Hrvatskoj, donirao zemljište i oslobodio je plaćanja komunalnih doprinosa, a dosad je u projekt uložio 17 milijuna kuna. Gradonačelnik Miletić istaknuo je da su se pri posljednjem obilasku gradilišta mogli vidjeti tek obrisi zgrade, a sada se već može doživjeti i konačan izgled njene unutrašnjosti. Ključno je, istaknuo je Miletić, da bez obzira na razne špekulacije u javnosti, projekt izgradnje nove bolnice dobro napreduje i da će biti gotova do jeseni 2018. godine. Iako se to izvana ne čini tako, dnevno se na ovom gradilištu nalazi između 50 i 100 radnika koji vrijedno rade na unutrašnjosti bolnice, rekao je Miletić.

Sve prisutne zanimalo je također u kojoj je fazi rekonstrukcija zgrade dijagnostike koja je započela krajem prošle godine, te je rečeno da su do sad u zgradi izvedeni radovi rušenja i demontaže pregradnih zidova i podova, uklanjanja starih i postavljanja novih instalacija struje, vode i odvodnje, a završetak rekonstrukcije očekuje se do kraja lipnja ove godine. (Patricija SOFTIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter