Izgradnja azila na čekanju zbog papirologije

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nezavisni gradski vijećnik Maurizio Licul pokrenuo je nedavno svojom interpelacijom pitanje azila za napuštene životinje. Kako veli, iako je još uoči prošlih lokalnih izbora 2013. godine, u sklopu predizborne kampanje gradonačelnik Boris Miletić u više navrata javno obećao dodjelu zemljišta Udruzi "Ruka šapi" za uređenje azila za napuštene životinje, obećanje do danas nije ostvareno. Udruzi koja se još od 2009. godine, a bez prikladne lokacije i objekata, skrbi za napuštene pse i mačke, obećano je gradsko zemljište u Galižani, ali se dodjela čeka dulje od dvije godine, veli Licul.

Zemljište prema Galižani

- Svjedoci smo velikog broja napuštenih i nezbrinutih pasa i mačaka na području grada i okolice. Nažalost, svjedoci smo i sve češćem trovanju pasa i mačaka, ali i maltretiranju napuštenih životinja, navodi Licul u obrazloženju interpelacije, uz napomenu da bi zaključak o dodjeli zemljišta za azil trebao biti prihvatljiv svima bez obzira na političku pripadnost.

Što se događa s konkretnim zemljištem i kada bi i kako mogle početi pripremne radnje za izgradnju azila pitali smo dvije strane koje, kako se ispostavilo, na isto pitanje imaju različite odgovore. Kako vele iz Grada Pule  zemljište površine 3.146 četvornih metara koje je namijenjeno za potrebe uređenja prihvatilišta za napuštene životinje, Grad je dodijelio na uporabu udruzi Ruka šapi u svibnju 2013. godine i to na rok od deset godina.

- U sklopu recentnih izmjena i dopuna GUP-a Grada Pule, već u fazi Prijedloga plana za javnu raspravu, za predmetnu je katastarsku česticu izvršena prenamjena te joj je, umjesto dotadašnje, određena odgovarajuća namjena. Stupanjem na snagu Odluke o donošenju Izmjena i dopuna GUP-a Grada Pule ostvaren je prvi, osnovni, preduvjet u pogledu konkretne realizaciju tražene namjene, dok sljedeći korak čini ishođenje potrebnih dozvola za gradnju. Formalno izdavanje odobrenja za gradnju, u odnosu na odredbe novog Zakona o prostornom uređenju, a obzirom je riječ o neizgrađenom dijelu građevinskog područja, može uslijediti po stupanju na snagu usklađenja prostornog plana s tim zakonom, vele iz Grada dodajući pojašnjenje da je odluku o izradi dopuna Prostornog plana donijelo Gradsko vijeće na sjednici održanoj 7. svibnja ove godine a njegovo se donošenje, obzirom da se procedura provodi prema skraćenom postupku, očekuje tijekom ove jeseni. Do tada udruga, kako vele iz Grada, kao korisnik predmetnog zemljišta ima mogućnost vrijeme iskoristiti za pripremne radnje, odnosno izradu projekata i ostale aktivnosti koje prethode ishođenju dozvola.

No, s druge strane predsjednica udruge Sanja Čubrilo navodi da oni još uvijek nemaju niti jedan službeni dokument iz kojeg bi bilo vidljivo da je zemljište prenamijenjeno sukladno obećanju, a isto tako nemaju niti jedan dokument da je zemljište doista njihovo, već im je ono dodijeljeno usmeno, te dodaje da predmetna čestica po njenome saznanju i dalje vodi kao pašnjak.

Uređenje donacijama

No, i kada se riješi pitanje zemljišta ostaje pitanje kako će se azil izgraditi i tko će ga, i kako, financirati. Čubrilo veli da bi udruga to mogla jedino donacijama budući da iz gradskog proračuna ove godine nisu dobili ništa. Trenutno udruga napuštene životinje sklanja po domovima volontera dok druga udruga za zaštitu životinja, Snoopy, ima svojevrsni azil na utvrdi Kaštijun, ali je on "izvan zakona" te je pitanje do kada će kao takav moći funkcionirati.

S druge strane, Grad Pula je u 2015. godini za sklonište za napuštene životinje izdvojio čak 250 tisuća kuna, dok je za higijeničarske mjere osigurano dodatnih 230 tisuća kuna, a za usluge za udruge u veterinarstvu 18 tisuća kuna. Dakle, pola milijuna kuna odvaja se za sklonište higijeničarske službe, koje vodi Veterinarska stanica Pula, a gdje se psi nakon 60 dana usmrćuju. Stoga ih udruge, ali i razni volonteri-pojedinci, zajednički spašavaju, vadeći ih iz bokseva prije isteka tog roka te, ponovo na vlastiti trošak, pokušavaju sretno udomiti.

Prema odgovoru iz Grada čini se da u tome ne vide ništa sporno te kako ne misle učestvovati u izgradnji "non kill" azila za napuštene životinje.

- Grad Pula nije preuzeo obvezu financiranja izgradnje navedene građevine, već je svoj doprinos izgradnji predmetne građevine dao dodjelom navedenog zemljišta na uporabu udruzi, veli se u odgovoru Grada kojeg potpisuje Odsjek za informiranje. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter