Izgradnja autokampa i lučice u Uvali Blaz sredstvima iz EU fondova

(S.DRECHSLER/Novi list)
(S.DRECHSLER/Novi list)

Tijekom predizborne kampanje za lokalne izbore koji su održani u svibnju ove godine, kandidat za načelnika Barbana iz redova HDZ-a Aleksa Vale posebno je isticao važnost suradnje lokalne samouprave i Vlade Republike Hrvatske na projektima koji bi omogućili stavljanje u funkciju vrijednu, ali neaktivnu državnu imovinu na području općine. Pritom je izrijekom spominjao projekt izgradnje turističkog kampa i manje komunalne lučice u barbanskoj Uvali Blaz. "Time ćemo izravno povećati prihode Općine Barban sa sadašnjih osam na 11 milijuna kuna. Povećanje proračuna za tri milijuna kuna na godišnjoj razini omogućit će da se Općina Barban razvija u pravom i punom smislu riječi te ćemo moći podignuti sve razvojne segmente na vrlo zavidnu razinu", govorio je u predizborno vrijeme Aleksa Vale.

Već su odrađene ključne studije

Dajući mu podršku u kampanji, ovaj biser barbanske rivijere u svibnju je posjetio i aktualni ministar turizma Gari Cappelli koji je tom prilikom bio vrlo rezolutan. "Ukoliko i žitelji Barbanštine stanu iza ovoga projekta siguran sam da će moje ministarstvo i vlada pomoći pri realizaciji. To bi mogao biti jedan od strateških projekta ove Vlade", poručio je tada Cappelli.

Iako ideja koju je u grubim crtama prezentirao Vale na prvu zvuči novo i atraktivno, doznajemo da to nije prva inicijativa usmjerena oplemenjivanju zasad prilično zapostavljene istočne obale Istre te da je dobar dio posla već odrađen! Riječ je brojnim studijima i dokumentima, koji već postoje, a ta bi činjenica mogla znatno ubrzati proceduru kod realizacije ovakvog projekta koji bi mogao biti zamašnjak razvoja svih okolnih općina.

Sveučilišni profesor Lenko Uravić, koji predaje na pulskom sveučilištu, ali i na univerzitetima u Njemačkoj i susjednoj Srbiji, a inače je rođeni Barbanac iz Manjadvorci, kaže da je priča o valorizaciji Uvale Blaz započela puno ranije, prije 30-ak godina. U tom je razdoblju praktički inaugurirano ime Uvale Blaz i podignut imidž Starog mlina, čistio se okoliš, i što je najvažnije, učinjene su i dvije ceste do same uvale. Već je takva infrastruktura bila dovoljna da se na području općine stvari počnu kotrljati, pa su tako Rebići i okolna sela postali top destinacija za prodaju nekretnina i izgradnju vila. Primjer je naselje Tonica sa sedam luksuznih vila u Stanciji Jukići, koje već nekoliko godina uspješno posluju.

Izgradnja ceste do Uvale Blaz bila je od krucijalne važnosti, a uz pomoć Hrvatske vojske, susjedne Općine Marčana i županijskih vlasti, pored nje je učinjena i cesta kod Belavići. Ono što posebno treba istaknuti je činjenica da su na toj trasi uređeni vlasnički odnosi na gotovo 50 posto parcela, a na njima je u velikom djelu kao vlasnik bila upisana država. Model je sličan onome što je učinjeno u Dugoj Uvali, a Uravić ističe da je izgradnja infrastrukture - ključ svega. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJUSadržajVijesti


Podijeli: Facebook Twiter