Izgradit ćemo vrtić i Luku nautičkog turizma Sv. Mikula

Sudionici na prvom Picugu (G. PRODAN)
Sudionici na prvom Picugu (G. PRODAN)

Jedno od najvećih iznenađenja na proteklim lokalnim izborima u Istri dogodilo se prije izbora. Najdugovječniji istarski načelnik, načelnik općine Marčana Marijan Kostešić nije se kandidirao za još jedan mandat, a mjesto kandidata na listi IDS-a preuzeo je Predrag Pliško. Pliško je pobijedio u drugom krugu i time od Kostešića preuzeo općinsko "kormilo". Za Marčanu to je politika kontinuiteta koju će sada provoditi novo lice. Novi načelnik je visoko na listu prioriteta stavio izgradnju zgrade za Dječji vrtić Vrtuljak, završetak jugoistočne obilaznice Marčane i spoj na županijsku cestu Marčana-Križ te sustav javne odvodnje za Loboriku, Marčanu i Divšiće.

Marčana se okreće turizmu

- Problem na kojem ćemo morati dugo raditi je gospodarenje otpadom. Pred uvođenjem smo odvojenog prikupljanja otpada (papir, staklo, plastika i drugo), a pripremamo dokumentaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta. Prioritet su nam stvarni životni problemi građana, poput prometa u naseljima, posebice u Marčani. Problem je nastao dijelom zbog uskih ulica, a dijelom i zbog ponašanja pojedinih vozača. Ovih dana bit će gotov projekt prometne signalizacije s kojim bi se koliko-toliko trebao riješiti taj problem, kaže Pliško i dodaje da se pravo rješenje može očekivati tek po završetku izgradnje kompletne jugoistočne zaobilaznice.

Što se tiče gospodarstva, najveći potencijal vidi u poticanju izgradnje turističkih kapaciteta u neizgrađenom dijelu gospodarske zone ugostiteljsko-turističke namjene Duga Uvala. Na programu je sanacija kamenoloma Podrola i izgradnja Luke nautičkog turizma Sv. Mikula. "Gostima ćemo ponuditi nove sadržaje, kao što je šetnica i ciklo-sportski park u Raklju. Da je turizam važan, svjedoči i najveći interes investitora za izgradnju kuća za odmor u naseljima. Postoje investitori i za izgradnju Luke nautičkog turizma Sv. Mikula te benzinske stanice u trgovačko-poslovnoj zoni Marčana jug, za otvaranje kamenoloma arhitektonsko-građevnog kamena u Marčani", nabraja načelnik.

Što se tiče skrbi o najstarijima i najmlađima, Pliško kaže da su u protekle četiri godine općinska izdvajanja za njih iznosila od 4,5 do 5,1 milijun kuna. "Ove godine predvidjeli smo 3,7 milijuna kuna. Standard najmlađih podignut ćemo izgradnjom novog vrtića. Već postojećim socijalnim programom Općina obiteljima slabijeg imovinskog stanja financira vrtić, školski obrok i produženi boravak u cijelosti ili do 50 posto. Zajedno s Istarskom strankom umirovljenika pokrenut ćemo i program brige o starima i nemoćnima", poručio je Pliško.

Kulturna baština i igrališta

Kaže da će u ove četiri godine biti realizirana južna zaobilaznica Marčane, obnovit će se kulturna i sakralna baština u Mutvoranu i u Starom Raklju, urediti sportske lučice u Krničkom portu i u Budavi. U realizaciji je sportska dvorana koju će koristiti OŠ Krnica i mještani. "Novost je da se intenzivno radi na projektu dječjeg igrališta u Marčani. Postoje još neki planovi za Loboriku, no neka detalji budu iznenađenje", zaključio je Pliško. Poziva građane da se prijedlozima i inicijativama već sada uključe u kreiranje programa i proračuna za iduću godinu.

Promet u Loboriki i vodovod u Krničkom portu

Jedan od prioriteta novog načelnika je povećanje sigurnosti pješaka i vozača u Loboriki kroz koju prolazi državna cesta, što se namjerava rješavati boljom prometnom signalizacijom, izgradnjom nogostupa i rekonstrukcijom pojedinih raskrižja.

- U suradnji s pulskim Vodovodom planiramo riješiti vodoopskrbu, posebno Krničkog porta, te izgraditi ogranke vodovodne mreže koji će pratiti izgradnju u naseljima. Prostor općine znatno opterećuje mnoštvo legaliziranih zgrada i onih u postupku legalizacije u priobalnom području gdje nema nikakve prometne i komunalne infrastrukture. To je problem koji će se teško riješiti, kaže načelnik Pliško.

Uz pomoć EU fondova

Na fondove EU-a Marčana je zajedno s Istarskim vodozaštitnim sustavom, čiji su suosnivači, prijavila projekte izgradnje zgrade vrtića u Marčani te sustava javne odvodnje u Loboriki. Ukoliko projekti "prođu", Općina bi dobila oko 12,7 milijuna kuna potpore. Priprema se i dokumentacija za uređenje nerazvrstane ceste D66 Loborika-Radeki polje, izgradnju reciklažnog dvorišta u Marčani te rekonstrukciju vodovodne infrastrukture Krničkog porta. "I te ćemo projekte kandidirati i možemo očekivati dodatnih tri, četiri milijuna kuna", kaže Pliško. (Leonid SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter