Izgraden prvi spomen-križ na Kornatu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 120 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava s otoka Paga i clanova udruge Suhozid za samo tri sata izgradilo je u petak na Kornatu prvi od 12 križeva u tehnici suhozida u spomen na stradale vatrogasce.

Prvi križ dužine 25, širine 15 i visine 1,2 metra brzo je poceo poprimati konture pod budnim okom clanova udruge medu kojima je bio i 83-godišnji Šime Šupraha naglašavajuci da je drage volje došao pomoci podizanju spomenika. Ruku pomoci pružili su im i vatrogasci iz DVD-a Tisno te lokalni politicari.

Težak posao vatrogasci iz DVD-ova Pag, Novalja, Kolan, Lun i Povljana odradili su, isticu, ponosno jer im je pripala cast da izgrade prvi križ u spomen na maloljetnog Karla Ševerdiju. Nikome nije smetalo niti olujno jugo koje je otežavalo rad niti oštre stijene na kojima je jedan vatrogasac razrezao ruku.

Podsjetimo, na Kornatu ce se izgraditi 12 križeva za dvanaestoricu poginulih vatrogasaca prema idejnom projektu arhitekta Nikole Bašica koji je nadgledao radove.

"Gradnja suhozida karakteristicna je za život ljudi na ovom prostoru, mi ih samo transformiramo u simbol sjecanja na tragediju. Na Kornatu nema nicega osim kamena, treba samo prepoznati onaj koji ljubi zid. Bit cu stalno tu, bdjeti nad radom, nad svakim križom", kazao je Bašic.

Šibensko-kninski županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukic naglasio je da ce se svakoga vikenda izgraditi dva križa, a nakon što je prvi podignut na mjestu stradanja Karla Ševerdije, u subotu ce vatrogasci iz Tisnoga izgraditi drugi križ na mjestu pogibije maloljetnog Marka Stancica.

Svakoga vikenda izmjenjivat ce se vatrogasne postrojbe koje ce sudjelovati u radovima te ce cijelo spomen-obilježje biti dovršeno do trece obljetnice kornatske tragedije 30. kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter