Izgovori ovo ako možeš

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U britanskoj pokrajini Wales postoji selo ciji se naziv sastoji od nevjerojatnih 58 slova: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. U prijevodu ovaj naziv znaci "Crkva Sv. Marije u dolini bijelih ljeski blizu brzog vrtloga i Crkva Sv. Tysilija blizu crvene pecine". Lokalno stanovništvo zove ga skraceno Llanfairpwll, a njegov je puni naziv ujedno cini domenu na internetu s najdužim imenom od jedne jedine rijeci.

Probleme u izgovoru stvara i jezero Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg u americkoj saveznoj državi Massachusetts, kojeg stanovnici toga kraja jednostavno zovu jezero Webster. Smatra se da je ovo jezero americki rekorder sa svojih 45 slova u imenu, a navodno bi u prijevodu s indijanskog trebalo znaciti "Ti pecaš na svojoj strani, ja pecam na svojoj strani, i nitko ne peca u sredini".

Dosad najduže poznato ime nekog kluba na svijetu registrirano je kod Tajlandskog nogometnog saveza, i za divno cudo - aktualni su prvaci ove azijske države. Skracenog imena Thai of Bangkok University FC, ovaj klub se u punom nazivu na tajlandskom jeziku naziva: Samosorn Maha Vittiyalai Krungthep Mahanakorn Boworn Rattanakosin Mahintara Yutthaya Mahadilok Phop Noparat Rajathani Burirom Udom Rajaniwet Mahasatharn Amorn Phimarn Avatarn Sathit Sakkatattiya Vishnukarm Prasit. Ne pitajte za prijevod, a isto tako ni kako bi cijelo ime kluba stalo na ulaznicu...

Malo austrijsko selo takoder je samo zbog imena postalo jako popularno u svijetu. Broji ne više od 150 stanovnika, a postoji još od davne 1070. godine, ako ne i duže. Najveca seoska atrakcija je upravo znak s nazivom pri ulasku u mjesto, Fucking, gdje se obicno zadržavaju turisti koji govore engleski jezik, kako bi se slikali. Osim toga, taj je znak najomiljeniji medu kradljivcima, pa je vec iz javnog fonda izdvojena pozamašna svotica kako bi natpis svaki put kad se ukrade bio zamijenjen.


Podijeli: Facebook Twiter