Izgorjelo 50 hektara šume i niskog raslinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U požaru kod mjesta Petrici i Damijanici u blizini Žminja u srijedu je izgorjela površina od 50 hektara, ali nema ozlijedenih. Požar je izbio oko 11 sati, a vatrogasci su ga ugasili u 18.30 sati.

Do požara je došlo dok je 93-godišnjak na svojoj parceli palio korov i suhu travu, a vatra se zbog vjetra proširila na okolno poljoprivredno i šumsko podrucje mjesta Petrici, Petercoli i Žagrici.

Utvrdeno je da za paljenje 93-godišnjak nije ishodovao valjane dozvole.

U gašenju su sudjelovali profesionalni vatrogasci iz Rovinja, Pule i Pazina te pripadnici DVD-a Žminj, Bale, Kanfanara, Rovinjskog Sela i Sutivanca. Tijekom dana je policija na mjestu dogadaja obavila ocevid.

Na mjestu odakle je vatrena stihija krenula u mjestu Petrici zatekli smo dvojicu dežurnih rovinjskih vatrogasaca s jednim vozilom koji su nadzirali opožareno podrucje.

Mato Otocan, koji je jucer zapalio korov kod suhozida nedaleko od sela, u jutarnjim satima u cetvrtak je obilazio opožareno podrucje i razgledao što je vatra ucinila.

- A ca kada sam trupnut! Nisam imao što raditi kuci, a htio sam nešto korisno napraviti i otišao sam paliti korov, zapalio sam na pocetku zida i ubrzo se vatra pocela širiti. Nisam htio da se vatra proširi vec samo zapaliti korov kod suhozida ispod kuce, no zapuhao je vjetar i vatra se proširila. Da sam u tom trenutku imao kantu vode ugasio bi vatru i nikome ništa, ali nažalost nisam imao, kazao nam je Otocan.

Na pitanje zašto nije zatražio dozvolu kod vatrogasaca, Mato nam nije znao što odgovoriti vjerujuci da za paljenje korova nije potrebno obavijestiti vatrogasce. Ispricao nam je usput ponešto i o sebi.

- Što ce sada biti ne znam iako vjerujem da nije velika materijalna šteta. Istina je, teren (trava i nisko raslinje op. a.) je izgorio, ali stabla i šume su srecom spašeni. Pitam se dali ce trebati nešto platiti, dodaje Otocan. (M. SARDELIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter