Izgorjela obiteljska kuća u Bujama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U požaru koji je izbio u starom dijelu Buja u popodnevnim satima gotovo je u potpunosti izgorjela dvokatnica sa tavanom. Od požara je spašeno jedino prizemlje, a srećom nema ozlijeđenih osoba. Požar je prema dojavi vatrogascima i bujskoj policiji izbio u 17.25 sati, a na teren je izašlo više vatrogasnih vozila i vatrogasaca iz Umaga i Buja dok je policija zatvorila pristupne ceste u stari dio grada.

Požar je lokaliziran u 19 sati, a vatrogasci će iz preventivnih razloga ostati na opožarenoj kući do subote ujutro kada će protupožarni inspektor obaviti očevid i utvrditi uzrok požara. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a u gašenje vatrene stihije su prvi priskočili susjedi. Materijalna šteta je prema svemu sudeći vrlo velika. Stup od dima je bio vidljiv iz Poreča s južne i čak iz Slovenije sa sjeverne strane Istre.

Na mjestu događaja u uskoj slijepoj uličici u starogradskoj jezgri Buja zatekli smo dvokatnicu i potkrovlje u dimu, sa srušenim krovom i vatrogasce koji su s drugog krova gasili unutar kuće. Kada je netom prije izbio požar očevidci su kazali da je cijela kuća bila u buktinji, a prvi su na mjesto događaja došli susjedi koji su dali vatrogasne aparate i sami krenuli u borbu s vatrom radi straha od njezinog širenja na ostale kuće koje su povezane. No, dok smo razgovarali s njima i pokušali doznati kojom je dinamikom teklo gašenje svi su nam kazali da su razočarani intervencijom umaških vatrogasaca jer je kasnila, a pitaju se čemu uopće služe bujski dobrovoljni vatrogasci. Uspjeli smo razgovarati sa Julienom Bulićem, Elminom Sijarićem i Marinom Trogrlićem koji su prvi reagirali na požar.

-  Da nije mene i ovih dečki te dvojice policajaca stari grad u Bujama bi izgorio. Kad je izbio požar odmah smo poskakali i svi smo krenuli gasiti požar sa onim što smo imali. Vatrogasci su kasnili sat vremena, a što god vam budu kazali, lažu, rekao nam je Julien Bulić iz Buja.

Prva susjeda koju smo zatekli umazanu i mokru od vatrogasnih šmrkova nam je potvrdila da su dečki odradili dobar posao jer su odmah skočili u pomoć kad je izbio požar. Drugi koji je sudjelovao u gašenju požara nam je kazao da su došli po njega da pomakne automobil te je vidio kuću u plamenu.

-  Vidio sam dim i skužio iz čije kuće izlazi te sam odmah krenuo gasiti. Nismo uspjeli ući u kuću već smo sa terase gasili vrtnim cijevima, kantama, aparatima, uglavnom sa svime. No, sve je izgorjelo, kako vidite, a to je samo dokaz da gospodin Edi Andreašić ima jako dobre momke u DVD-u Buje koje treba čekati sat i nešto, kazao nam je Elmin Sijarić.

Uglavnom, u vrijeme gašenja požara skupilo se dosta mještana koji su promatrali vatrogasce na poslu, a neki su nam više puta dobacivali da je bujski DVD debelo zakazao i pitaju se čemu uopće služi, pored „žurki“ koje znaju organizirati. O intervenciji smo pitali zapovjednika umaške Javne vatrogasne postrojbe Marina Alessia koji nam je kazao da je od dojave u 17.25 sati do dolaska u Buje u 17.40 sati i lokalizacije prošlo nešto više od sat vremena te da su im građani u ovom slučaju samo smetali u poslu. Naime, prema izviješću iz OKC-a PU istarske dojava je također došla u 17.25 sati. Bez obzira na sve Alessio je zadovoljan jer se požar nije proširio na susjedne kuće čime je spriječena katastrofa većih razmjera.

- Tu je nastala prava pomutnja jer su nam razvlačili cijevi od vode i smetali u radu. No, odradili smo posao i ugasili vatru. Čujem da se građani žale na bujski DVD, što smatram da nije uredu zato jer oni nisu u mogućnosti doći na požarište prije nas, nikako. Uglavnom, naši će vatrogasci ostati na mjestu događaja do jutra kada će požarni inspektor obaviti svoj posao, a vjerujem da će i policija ostati. Pored svega imamo problema kod gašenja požara u starogradskim jezgrama Buja, Umaga, Novigrada, Oprtlja i Grožnjana radi uskih uličica jer kamioni ne mogu proći njima. Tu bi nam bilo potrebno jedno manje vozilo kojeg nemamo, kazao nam je Alessio. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter