Izgorjela kuca u Lanišcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U požaru koji je u srijedu oko 18.20 sati buknuo u mjestu Podgace u opcini Lanišce stradala je kuca u vlasništvu 39-godišnjakinje iz Zagreba.

Požar su u 19.10 sati ugasili pripadnici DVD-a Lanišce i djelatnici JVP-a Buzet. Ocevidom su buzetski policajci i inspektor zaštite od požara PU istarske utvrdili da je uzrok prijenos topline s dimnjaka na drvenu gredu koja je na koncu planula. Materijalna šteta procijenjena je na oko 50 tisuca kuna, a ozlijedenih nije bilo.

Iz PU istarske upozoravaju da tijekom sezone grijanja cesto zbog nepravilnog održavanja ili nepravovremenog reagiranja dolazi do zapaljenja dimovodnih kanala, što za posljedicu ima velike materijalne štete, a na taj se nacin i ugrožavaju ljudski životi.

"Gradanima savjetujemo redovit pregled dimnjaka, i to najmanje jednom godišnje; izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uredaja za loženje ili promjene goriva; ne palite krute energente u kucištima za gorivo; prilikom korištenja vaših peci ili kamina vodite racuna o okruženju sigurnom od požara (sklonite lako zapaljive stvari); ocišceni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, pa nemojte bacati vruci pepeo u kontejnere za smece ili druga odlagališta;

provjerite i sustav centralnog grijanja da biste izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uredajem; tople peci na ulje nemojte ponovno ukljucivati dok se potpuno ne ohlade; plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obraduju zapaljivi i eksplozivni materijali; plinske uredaje treba kontrolirati ovlašteni serviser prije pocetka ogrjevne sezone; ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah iskljucite plin", kažu iz PU istarske.

Policija upozorava gradane i da moraju obavezno pozvati dimnjacara u sljedecim slucajevima: ako dimnjak dobro ne vuce, kada se u prostoriji glatke površine orošavaju jer je moguce da se radi o povratu dimnih plinova, ako se u prostoriji osjecaju neuobicajeni mirisi i takav problem može biti povezan s dimnjakom ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega. (S. PERŠIC)

Vatra progutala hektar trave i niskog raslinja kod Svetvincenta

Oko jedan hektar trave i niskog raslinja izgorjelo je u požaru koji je u petak nešto prije 13 sati buknuo uz makadamski put Foli - Barban, u blizini nekadašnjeg kamenoloma. Prema podacima iz Javne vatrogasne postrojbe Pula požar je lokaliziran oko 13 sati. Uzrok nije utvrden.


Podijeli: Facebook Twiter