Izgledna je gradnja koridora oko Neuma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najizglednije rješenje za koridor autoceste do Dubrovnika je obilazak Neuma brzom cestom sa cetiri trake bez zaustavljanja zbog granicnih kontrola. Iz više pouzdanih izvora doznajemo da su BiH i Hrvatska u ovom su trenutku vrlo blizu dogovora po kojem bi Hrvatska dobila slobodan prometni koridor kroz BiH, koji bi obilazio Neum u dužini od desetak kilometara.

Ta bi prometnica imala status prolaza, bila bi ogradena žicom i bila izuzeta od granicnih kontrola ukoliko je rijec o tranzitnom prometu. Samo ona vozila koja bi na jednom velikom prometnom cvoru, a taj vec postoji u nacrtima pripremljenim u resornom Ministarstvu prometa BiH, izlazila s autoceste na neumskoj obilaznici, dolazila bi do dva shengenska granicna prijelaza s mješovitim ekipama hrvatskih i BiH carinika i policajaca.

Ovo prometno rješenje bit ce najvažnija tema na sastanku kojeg ce ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Doncic održati 3. svibnja u Zagrebu s ministrom komunikacija i prometa u Vijecu ministara BiH Damirom Hadžicem. Gore navedena varijanta nije jedina moguca, ali jest najozbiljnija, najjeftinija i najrazumnija nakon što je hrvatska Vlada definitivno odbacila projekt nerentabilnog i skupog Pelješkog mosta.

Bit ce svakako zanimljivo doznati i što ce BiH tražiti da bi dopustila prijelaz preko svog teritorija, a tu se govori o uredenju veceg broja granicnih prijelaza kada Hrvatska preuzme brigu o granici EU-a. Uvijek je aktualna i želja BiH za slobodnim prolazom do luke Ploce, pa ce i to vjerojatno biti tema razgovora dvojice ministara i moguci temelj dogovora dviju država. (D. PAJIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter