Izgled Poreča se promijenio, ali duh je ostao isti

Gradonačelnik Edi Štifanić s dobitnicima priznanja Grada Poreča (J. PREKALJ)
Gradonačelnik Edi Štifanić s dobitnicima priznanja Grada Poreča (J. PREKALJ)

"Cijeneći svoju prošlost današnji naraštaji čine nove dionice u gospodarstvu, kulturi, turizmu. Pred njima je zadatak da u ovim recesijskim vremenima budu još bolji prema potencijalnim investitorima, jer su oni izlaz iz krize. I dalje će za napredak Poreča biti potrebna sinergija svih koji Poreču žele dobro", rekao je s govornice u porečkom kazalištu predsjednik Gradskog vijeća Eđidio Kodan, otvarajući svečanu i posljednju sjednicu u ovom sazivu, u povodu Dana oslobođenja Poreča. Dan oslobođenja je i dan sjećanja na doprinos porečkog bataljuna u obrani domovine i dan sjećanja na žrtve Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata.

Gradonačelnik Edi Štifanić rekao je da je Poreč u proteklim godinama ostvario impresivne rezultate. Podsjetio je na sve projekte učinjene u gradu posljednjih nekoliko godina i dodao da su se lice i izgled Poreča uljepšali i promijenili, ali da je duh ostao isti.

- Da smo na pravom putu govori nam i nagrada časopisa Forbes koji je naš Grad proglasio najboljim gradom za život i biznis u 2013. godini. Gotovo po svim kriterijima koje mjere uspješnost poduzetnika i gradske uprave nalazimo se pri vrhu. Kao strateške projekte budućnosti istaknuo je gradnju nove škole i vrtića, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s pripadajućom mrežom, novih turističkih kapaciteta i sadržaja kroz projekte Peškera i Saladinka, gradnju južnog kraka zaobilaznice, stanova poticane stanogradnje, te obnove gradske rive. 

- Poreč ima sve atribute i šanse postati lider Mediterana. Naše šanse rastu ulaskom u EU. Istra je danas među najboljim županijama u Hrvatskoj, a Poreč je među najperspektivnijm gradovima u Istri. Kriza je, ali se unatoč tome ne zaustavljamo, jer se ni život ne zaustavlja, rekao je župan Ivan Jakovčić. Čestitke Poreču i njegovim građanima uputio je posebni gost sjednice, bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji se u svom govoru osvrnuo na ulazak Hrvatske u EU. Dodao je kako ulazimo u klub najperspektivnije gospodarske politike koji ima svoja pravila, te je to za Hrvatsku milenijski pothvat.

Vrhunac svečane sjednice bila je dodjela gradskih priznanja, Povelje "30. april" dodijeljene su Klubu liječenih alkoholičara koji djeluje već 38 godina brinući o pojedincima s problemima s alkoholom i pomažući njihovim obiteljima. Povelja je uručena i Udruženju obrtnika koje okuplja oko 1.500 članova i radi na njihovom obrazovanju. Treći dobitnik povelje je Lovačko društvo Zec, koje je proslavilo stoljeće rada, u kojem su radili na očuvanju ekološke ravnoteže i zaštiti divljači. Posebna zahvalnica gradonačelnika uručena je udruzi mladih Urbana subkulturna baza - USB za promicanje imena grada. Priznanja su redom primili predsjednici udruga Jolando Poropat, Igor Vojinović, Lenjin Rakovac i Darko Žiković.

Program svečane sjednice ispunili su nastupima mješoviti pjevački Zbor "Joakim Rakovac", predvođen dirigenticom Đeni Dekleva Radaković, flautistica Višnja Kovačić iz Osnovne glazbene škole Slavka Zlatića, te djevojački zbor Srednje škole Mate Balote, s dirigenticom Deborom Cukolom Zeneral, pobjednice ovogodišnje sezone showa "Do posljednjeg zbora".

Prije svečane sjednice gradonačelnik, predstavnici Grada, porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista, te prijateljskih gradova zajedno su položili vijence uz spomen-obilježje poginulim borcima u NOB-u. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter