Izglasali razvojnu strategiju Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra ima Županijsku razvojnu strategiju od 2011. do 2013. koju su sinoc na Županijskoj skupštini vijecnici usvojili s 26 glasova "za" i tri suzdržana nezavisnih vijecnika s liste Plinija Cuccurina.

Uvodno je Darko Lorencin, direktor IDA-e, rekao da se radi o temeljnom planskom dokumentu za održiv društveno-gospodarski razvoj županije te spomenuo ciljeve, prioritete i mjere. Josip Anton Rupnik (Zeleni) smatra da treba izraditi i strategiju o energetici, a Silviju Brunelliju (IDS) nedostaje zdravstveni turizam.

Iz redova opozicije diskutirao je samo Marino Roce (HDZ-HSS) koji je uz podršku strategiji ukazao na to da nije spomenut znacaj željeznica. "Želimo upravljati našim razvojem i želimo suradnju u Županijskoj skupštini", porucio je župan, ali mu se želja o konsenzusu kod donošenja strategije nije ostvarila.

Bez rasprave usvojeni su izvješce župana o lanjskom radu na njegovom mandatnom programu (22 glasa "za" i pet suzdržanih) i prvi rebalans proracuna kojim je s 265,65 smanjen na 261,24 milijuna kuna, iskljucivo zbog manje novca od države za decentralizirane funkcije (25 glasova "za" i cetiri suzdržana).

Ivan Jakovcic naveo je tri teme koje su njega i suradnike najviše okupirale - konkurentnost gospodarstva i nezaposlenost, socijalnu i zdravstvenu sigurnost te medunarodnu suradnju. S obzirom na portfelj ambicija iskazan u projektima ovdašnjeg gospodarstva, župan vjeruje da se može relativno brzo doci do visokog stupnja zaposlenosti.

"Prakticki sam stalno u poslu kako zatvoriti financijsku konstrukciju za bolnicu u Puli", veli župan i ponavlja da je to najvažnije što u Istri treba napraviti. Tvrdi i da samo medunarodni novci za investicije u Istri mogu biti zamjena za centraliziranost hrvatske države.

O poslovanju i razvojnim planovima Zracne luke Pula do 2015. govorio je direktor Bruno Rogovic. "Ne spavaju nego rade u mukotrpnim uvjetima i postižu rezultate", tvrdi Tedi Chiavalon. Nenad Cendak je u ime nezavisnih koji su bili predlagaci zakljucka o poboljšanju rada Zracne luke Pula i medunarodnih pomorskih linija s Italijom - nakon izlaganja Valerija Drandica u funkciji predsjednika NO-a Zracne luke i toga što je župan usvojio sve predloženo osim izrade novih analiza - povukao prijedlog iz procedure.

Jednoglasno je usvojen program izgradnje ribarske infrastrukture koji je izradio Agronomski fakultet iz Zagreba. Dr. Vjekoslav Par tvrdi da je Istarska županija prva koja ima takav dokument s kojim, kada Hrvatska bude u EU-u, može ici prema strukturnim fondovima.

Iako je Županija osnivac muzeja i njihov glavni financijer, vijecnici su sada prvi put - na inicijativu županijskog procelnika za kulturu Vladimira Torbice - dobili informacije o radu i uspjesima te ravnatelje nagradili pohvalama i pljeskom.


Podijeli: Facebook Twiter