Izetbegović otkazao susret s Nikolićem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedatelj predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u znak prosvjeda zbog kontroverznih izjava srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića otkazao je susret što ga je početkom studenoga trebao imati s njim u Turskoj pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Abdulle Gula.

U otvorenom pismu Nikoliću, što je u utorak proslijeđeno Hini iz predsjedništva BiH, Izetbegović je pojasnio da je neposredni povod njegovoj odluci posljednja izjava srbijanskog predsjednika dana jednoj makedonskoj televiziji u kojoj je on ocijenio kako "Bosna polako nestaje pred našim očima". 

"Vašom najnovijom izjavom... ponovno grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine. Ovim otvorenim pismom želim vam jasno poručiti da možete biti potpuno sigurni: Bosna i Hercegovina, suverena, nezavisna i međunarodno priznata država, neće nestati ni brzo niti polako", poručio je Izetbegović.

Izetbegović ističe da umjesto toga "svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu namijenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njezinih naroda" te podsjeća na sudbinu Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su završili na sudu.

Podsjetio je Nikolića i na njegovo opetovano nijekanje genocida u Srebrenici. "Umjesto riječi isprike žrtvama, vi ih uporno drsko vrijeđate", poručio je Izetbegović srbijanskome predsjedniku, tvrdeći kako Nikolić time nanosi nenadoknadivu štetu odnosima BiH i Srbije te započetom procesu normalizacije u cijelom susjedstvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter