Izdvajanjem plinskog poslovanja država bi gubila milijardu kn godišnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optuženi bivši premijer Ivo Sanader prigovorio je svjedocenju predsjednika nadzornog odbora Ine Davora Šterna koji je kazao da je izmjenama medudionickog ugovora s MOL-om, koje je 2009. potpisala Sanaderova Vlada, Hrvatska izgubila utjecaj u Ini te da bi godišnje trpjela štetu i do milijardu i pol kuna da je iz te tvrtke izdvojeno nerentabilno plinsko poslovanje.

- Tim se iskazom želi pokazati da je izmjenama medudionickog ugovora hrvatska strana dovedena u poziciju da ne odlucuje ni o cemu u Ini, kazao je Sanader nakon Šternovog svjedocenja.

Dodao je i da je izmišljotina da je Inin interni dokument Lista ovlaštenja za donošenje odluka (LODO), po kojem su upravljacka prava prenesena na odbor izvršnih direktora i predsjednika uprave, izvedenica izmijenjenog medudionickog ugovora. "To je suprotno cinjenicnom stanju jer se LODO ne spominje nigdje u ugovoru", ustvrdio je Sanader.

Zakljucio je i da Štern svjesno preskace cinjenicu da MOL u Ini ima veci vlasnicki udio od Republike Hrvatske.

Odgovarajuci na pitanja bivšeg premijera, optuženog da je za 10 milijuna eura mita Inu prepusti strateškom partneru MOL-u, Štern je kazao da mu nije poznato mišljenje vodecih svjetskih konzultantskih agencija da je nakon izdvajanja plinskog poslovanja država trebala trpjeti gubitak samo u prvoj poslovnoj godini.

Štern je u svom svjedocenju, pak, kazao da je gubitak od milijardu do milijardu i pol kuna država trebala imati sve dok se cijene plina za domacinstva i industriju ne izjednace s europskima.

Sanader je Šterna pokušao diskreditirati pitanjima o tajnim aneksima ugovora o kupnji naftnog polja Bijele noci u Sibiru. Taj je posao sklopljen u vrijeme dok je Štern, tijekom devedesetih, bio generalni direktor Ine, a po Sanaderovim tvrdnjama, tek su se prilikom njihove prodaje otkrili tajni dijelovi ugovora.

- Aneksi nisu bili tajni, nego javni. Kopije su pohranjene u Londonu i Zagrebu, a ja sam ih osobno odnio državnoj revizorici Šimi Krasic, kazao je Štern.

Odgovarajuci na pitanja obrane Štern je potvrdio da je Ina i ranije imala gubitaka te da je modernizacija rafinerija išla sporije i prije nego što je MOL poceo zapostavljati modernizaciju hrvatske naftne kompanije.

Štern je na sudenju kazao i da od promjena medudionickog ugovora hrvatska naftnom kompanijom u potpunosti upravlja madarski MOL koji Ini ne dozvoljava da se razvija kao samostalna tvrtka. "MOL Inu vidi kao dio svoje tvrtke. To su vrlo spretno ucinili 2009.", kazao je Štern.

Osim što onemogucava razvoj Ine, po Šternovim rijecima, MOL je zanemario i ulaganja u tu tvrtku buduci da ugovor koji strateškog partnera obvezuje na modernizaciju nema nikakve zaštitne klauzule, odnosno ne propisuje penale.

Štern tvrdi da su Madari potajno planirali gašenje rafinerije Sisak, koju su po ugovoru trebali modernizirati, kao i rijecku rafineriju koja je obnovljena samo djelomicno.

- Nažalost u Ini više ne postoji niti odjel strategije. On je ukinut 2009. ili 2010., a odbijen je zahtjev da se opet osnuje, rekao je predsjednik Ininog nadzornog odbora, po cijim su rijecima prošlogodišnji dobri financijski rezultati Ine iskljucivo posljedica pametnih poslovnih odluka iz 1998. i 1999.

Štern je, medu ostalim, na pitanje tužiteljstva govorio i o ruskom naftnom magnatu Mihailu Gucarievu, vlasniku ruske naftne kompanije Russneft, koji bi po tvrdnjama Sanaderove obrane, trebao srušiti iskaz krunskog svjedoka Roberta Ježica.

Štern je kazao da za Gucarieva zna kao vlasnika naftne tvrtke, ali da je siguran da ne posluje na podrucju Hrvatske i regije.

Guceriev je, po tvrdnjama obrane, madarskim istražiteljima ispricao da pet milijuna eura na racunu Ježiceve švicarske tvrtke Xenoplast nije polovina MOL-ovog mita namijenjenog Sanaderu, vec novac koji je Russneft uplatio Ježicu.

Zagrebacki Županijski sud zbog toga ga je odlucio pozvati kao svjedoka, no još nije poznato hoce li se Guceriev pojaviti na sudu ili ce odbiti doci u Zagreb poput Imre Fazakasa, navodnog MOL-ovog pouzdanika, po tvrdnjama USKOK-a, ali i covjeka koji je pred madarskim istražiteljima potvrdio pricu Gucarieva da je novac na racunu Xenoplasta nije bio bio namijenjen Sanaderu nego Ježicu s kojim se upuštao u zajednicke poslovne pothvate u Omišlju.

Sudenje se nastavlja u petak svjedocenjem bivšeg Sanaderovog glasnogovornika i suoptuženika u aferi Fimi media Ratka Maceka. Nakon njega na klupi za svjedoke trebala bi se pojaviti Vesna Špoljaric.


Podijeli: Facebook Twiter