Izdvajaju se anticke spolije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tik do Marije Formoze u Flaciusovoj ulici u Puli, na mjestu nekadašnjeg hotela Central, nestalog za vrijeme bombardiranja pri kraju Drugog svjetskog rata, u tijeku su arheološki radovi u sklopu kojih se rucno izdvajaju anticke spolije, odnosno reutilizirani arhitektonski blokovi.

Do sada su pronadeni dijelovi antickih gradevina koje su krajem 19. stoljeca Austrijanci zatekli u ruševinama te upotrijebili za postavljanje temelja gradske cetvrti i spomenutog hotela u Arsenalskoj ulici, doznajemo od Željka Ujcica iz Arheološkog muzeja Istre.



- Nekoliko blokova dekorirano je stiliziranim vegetacijskim motivima i profilacijama, a najviše je onih s tragovima rimskih klesarskih aktivnosti, kao što su primjerice rupe za spajanje olova. Koje sve dekoracije imaju blokovi, ipak cemo vidjeti tek kada ocistimo kamen. Svaki blok numeriramo da bismo znali poziciju nalaza te ce oni biti selektirani i deponirani, kazao je Ujcic.

Temelji južnog zida hotela vec su bili iskopani prilikom izgradnje kanalizacije duž Flaciusove te su tom prilikom zašticeni, a prometnica pokrpana. No, za dovršenje mreže potrebno je ukloniti anticke spolije na potezu od Zavoda za zapošljavanje do Maksimijanove ulice te dokumentirati nalaze, za što se koristi najmodernija tehnika - 3D lasersko snimanje.

Što se tice nadzora, njega obavlja Arheološki muzej Istre, investitor je Herculanea, a izvodac gradevinska tvrtka Kapitel Žminj. Naime, ta tvrtka posjeduje licencu za rad na kulturnom dobru koju je dobila od Ministarstva kulture. Iskopi se pak obavljaju temeljem rješenja o uvjetima koje je izdao pulski Konzervatorski odjel.


Podijeli: Facebook Twiter