Izdavanje računa na tržnici kreće 1. srpnja

Ilustracija (A. KANCELAR)
Ilustracija (A. KANCELAR)

Trakavica oko fiskalizacije na tržnicama se nastavlja. Tko treba uvesti fiskalne blagajne? Kada točno? Tko je izuzet od fiskalizacije? To su samo neka od pitanja koja muče prodavače.

Nedoumica je puno, a odgovore na njih ne znaju ni stručnjaci Porezne uprave. Naime, upravo su oni Udruzi hrvatskih tržnica, na upit kreće li i za njih fiskalizacija od 1. travnja ili 1. srpnja, dali ni manje ni više nego - neslužbeno mišljenje! Iščitavši ga može se zaključiti da fiskalizacija na tržnicama, u punom smislu te riječi, kreće od 1. srpnja.

Naime, Niko Pervan, direktor Udruge hrvatskih tržnica, pojašnjava nam da po važećem Zakonu o PDV-u do početka srpnja nitko na tržnici ne mora izdavati račune pa stoga ni imati fiskalne kase, no obrti i d.o.o.-i od 1. travnja moraju donijeti interne akte o fiskalizaciji.

Kako veli, u cijeloj se priči moraju razlikovati dva pojma - "fiskalizacija" i "obveza izdavanja računa", koji nisu identični. Pojašnjava da je upravo na tu temu imao i sastanak u Saboru, gdje mu je obećan i susret s ministrom financija Slavkom Linićem, čim se vrati iz Amerike.

- Nitko ne želi dati nikakvo službeno priopćenje i stalno se šuška o tome da se, što se nas tiče, ipak očekuju neke promjene. Očito je da su i u Vladi shvatili da je zakon pisan preširoko te je teško provediv u praksi. Stoga se nadamo da ćemo fiskalizaciju na otvorenom, na klupama i štandovima tržnica i sajmova, ipak uspjeti izbjeći, rekao nam je Pervan. (piše B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter