Izdavacke kuce žele da im budeš rob

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Upornost je najbitnija od svega. Mi se ovime bavimo prije svega zbog ljubavi prema glazbi", kazao je Vedran Gergoric, klavijaturist labinskog indie rock benda The Orange Strips na pitanje Roberte Razzi o formuli uspjeha. Naime, dio clanova ove grupe bio je gost još jednih SMS razgovora. Uz Grgu, u MMC-u Luka bili su i frontmen Valdet Luboteni te gitarist Goran Brezac.

Razzi je malobrojnu publiku upoznala s dosadašnjim djelovanjem decki iz Labina koji su se okupili 2002., kada su održali i prvu svirku u labinskom klubu Baza. Sjecaju se da je te iste veceri u Labinu nastupao Parni valjak, koji je prodao svega 50 ulaznica, dok je na koncertu The Orange Stripsa bilo cetiristotinjak ljudi. Uslijedila je turneja Velikom Britanijom, zatim 2008. objava albuma prvijenca "Follow LP", nagrada Zlatna Koogla, spotovi…

Istaknuli su da su s izdavackim kucama imali loše iskustvo, pa su album odlucili izdati u vlastitoj nakladi. "Sve ponude diskografa bile su lošije od onog što smo i sami mogli napraviti. Nama jednostavno nije odgovaralo to što su nam nudili. Izdavacka te kuca veže za sebe i postaješ njihov rob", kazao je Gergoric.

Brezac je dodao da ce diskografske kuce, u obliku u kakvom danas postoje i djeluju, s vremenom izumrijeti ako se ne prilagode, jer živimo u doba kada je glazba besplatna i svima dostupna. Upravo zbog toga The Orange Stripse stavljaju u ladicu indie rocka - pojma koji, kako objašnjava Brezac, oznacuje nezavisne glazbenike koji djeluju izvan velikih diskografskih kuca. Priznaju da nakon gotovo osam godina karijere još ne zaraduju od glazbe, ali uspijevaju pokriti putne troškove.

Razzi je pitala otkud naziv The Orange Strips. "To zapravo ništa ne znaci. Kada smo se tek okupili bilo nam je jako teško smisliti neko dobro ime. Jednog smo dana bili na kavi i ja sam rekao: 'Hajde da se zovemo The Orange Strips' i tako je ostalo do danas", kaže Luboteni.

Buduci da su njihove pjesme, koje piše Luboteni, iskljucivo na engleskom jeziku, kažu da im cesto znaju kazati da zvuce kao bend koji nije iz Hrvatske, što im je, vele, kompliment. "Kad naše pjesme ne bi bile na engleskom, ne bi imale tu težinu", smatra Gergoric.

Tijekom jednosatnog druženja bilo je rijeci i o politici, Labinu, braku, djeci i besparici, a što su oni na to odgovorili, pogledajte na Nezavisnoj istarskoj televiziji iduce subote u 22.30 sati.


Podijeli: Facebook Twiter