Izdavači Random House i Penguin se spajaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska tvrtka Pearson i njemački Bertelsmann spojit će svoje izdavačke kuće Penguin i Random House u pokušaju da povrate tržište koje su izgubile od tehnoloških grupacija Amazon i Apple, koje predvode revoluciju elektronskih knjiga.

Pearson, poznat po svojim obrazovnim i medijskim izdanjima, objavio je da će se nova tvrtka, koja će pod isti krov dovesti pisca humoristične fantastike Terryja Pratchetta, autoricu "Pedeset nijansi sive" EL James i dobitnika Nobelove nagrade za 2012. Moa Yana, zvati Penguin Random House. "Potrošačka izdavačka industrija prolazi kroz razdoblje olujnih promjena, potaknuto digitalnim tehnologijama i golemim tvrtkama koje u tome dominiraju", napisala je u elektronskoj poruci zaposlenicima izvršna direktorica Pearsona Marjorie Scardino.

Random House je u prvih devet mjeseci ove godine bio najveći izdavač knjiga na dvama najvećim tržištima na engleskom jeziku - SAD i Velika Britanija - čiju je poziciju osnažio golemi uspjeh trilogije "Pedeset nijansi", koja je od ožujka do lipnja prodana u više od 30 milijuna primjeraka, ravnomjerno podijeljena između tiskanog i elektronskog izdanja. Penguin je bio drugi u SAD-u i treći u Velikoj Britaniji, iza Hachettea.

Prošle je godine Random House ostvario prihod od 1,5 milijarde funti te operativnu dobit od 161 milijuna funti, dok je Penguin prijavio prihod od milijarde funti i dobit od 111 milijuna funti. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter