Izdana "nova Biblija" istarskog gljivarstva

Zdenko Osip autor knjige "Gljive u Istri"
Zdenko Osip autor knjige "Gljive u Istri"

Više od 200 ljubitelja gljiva, pješačenja i boravka u prirodi odazvalo se subotnjoj manifestaciji u Draguzetima kod Barbana gdje se u tamošnjem Društvenom domu održala izložba gljiva i promocija knjige "Gljive u Istri" autora Zdenka Osipa. Također, u sklopu izložbe i promocije, bilo je i organizirano pješačenje pješačko-konjičkom stazom "Putem gljiva".

Prema riječima načelnika Općine Barban Denisa Kontošića, u Draguzete je došlo više od 200 ljudi iz svih krajeva Istre što ovu manifestaciju čini iz godine u godinu sve posjećenijom. Na pješačenje se krenulo oko 9 sati, i uz lagani hod, bralo se gljive, razgovaralo, družilo i uživalo u prirodi, rekao je Kontošić.

Nakon pješačenja, za sve sudionike i posjetitelje pripremljena je velika fritaja s gljivama kojoj je malo tko mogao odoljeti. Združenim snagama, pripremili su fritaju s čak 15 vrsta gljiva, a podijeljeno je oko 300 porcija. Također, bilo je ondje i dobrog barbanskog terana, kolača, kave, za koje su se pobrinuli sami mještani.

U međuvremenu je u Društvenom domu bilo moguće pogledati izložbu gljiva koju je postavio Zdenko Osip, ujedno i autor knjige "Gljive u Istri" čija je prezentacija održana upravo u subotu, a koju je vodio Budimir Žižović.

- Možemo slobodno reći da je to "nova Biblija" istarskog gljivarstva, rekao je načelnik Kontošić, prelistavajući knjigu. Sam autor Osip, rekao nam je da knjiga sadrži relativno mali broj vrsta gljiva u Istri, njih 57, od čega obrađuje 17 otrovnih.

- Gljivarstvom se bavim od 25 do 30 godina, i mogu reći da se ova knjiga u mnogočemu razlikuje od ostalih koje sam imao prilike čitati. Prije svega, u knjizi sam svakoj gljivi posvetio maksimalnu pažnju pa tako je opis svake pojedine na tri do četiri stranice, rekao nam je Osip.

Na pitanje koliko u Istri ima vrsta gljiva, Osip veli da ih je u vrijeme kada se on počeo baviti gljivarstvom bilo više od 600, a sada ih je za trećinu manje. Kao razlog manjeg broja Osip vidi u ljudskom faktoru, odnosno u urbanizaciji.

Veli da se knjiga trenutno može kupiti u knjižarama u Puli, no u budućnosti je plan da je svaka istarska knjižara ima. Knjiga "Gljive u Istri" košta 260 kuna. (N. SOFTIĆ; Snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter