Izdana lokacijska dozvola za Plomin C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lokacijska dozvola za rekonstrukciju Termoelektrane Plomin C Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) izdana je 19. listopada, a investitoru još prethodi ishodovati onu građevinsku, potvrdili su nam danas iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. U sklopu realizacije trećeg bloka elektrane, snažnog 500 MW i pokretanog ugljenom, projekta Vlade i HEP vrijednog oko 800 milijuna eura, resorno ministarstvo još je u veljači izdalo lokacijsku dozvolu za modernizaciju odlagališta energenta, a u ožujku isti dokument za izgradnju pristana za nusprodukte.

Istarski župan Ivan Jakovčić nedavno je, podsjetimo, Upravnom sudu tužio Ministarstvo zaštita okoliša i prirode zbog izdavanja tzv. ekološke dozvole, koja je jedan od preduvjeta za traženje lokacijske, jer nisu poštivane odredbe županijskog prostornog plana o plinu kao energentu trećeg bloka i ograničenoj snazi plominskih elektrana na 335 MW. Jakovčić je usto napomenuo da blok C ne predstavlja rekonstrukciju elektrane, kako to tvrde u HEP-u i ministarstvima, već se radi o novoj građevini.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je da početak gradnje Plomina C očekuje sredinom iduće godine, a završetak za najmanje tri, a najviše pet godina. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter