Izdana gradevinska dozvola za Histria mall

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacka tvrtka Porec centar je još prije desetak dana dobila dozvolu za gradnju Histria malla, najveceg istarskog trgovackog centra, koji bi, ako je vjerovati najavama, u servisnoj zoni Facinka pokraj porecke obilaznice mogao proraditi vec sredinom iduce godine.

Iako je 26. studenog na konferenciji za novinare u gradskoj upravi Poreca bilo govora o tome da ce gradevinska dozvola biti izdana u ponedjeljak ili utorak, ispostavilo se da je dokument vec toga dana bio gotov jer je investitor, uz ranije placeni vodni doprinos, upravo podmirio i prvu ratu komunalnog doprinosa, koja je iznosila dva milijuna kuna.

Kako smo vec pisali, gradonacelnik Edi Štifanic je sporazumom odobrio Porec centru da ukupno 14,2 milijuna kuna komunalnog doprinosa plati u dva obroka, u roku od 180 dana i uz kamatu od devet posto. Osiguranje placanja je založno pravo na zemljište. Preostala 12,2 milijuna, plus kamate, tvrtka mora platiti do 24. svibnja 2011., no gradonacelnik ocekuje da ce novac stici znatno prije.

"Uvjeren sam da ce komunalni doprinos u cijelosti biti placen tijekom ovog mjeseca jer im se zbog kamata ne isplati cekati, a poznato mi je i da je dinamika financiranja investicije takva da ce prva iduca uplata biti upravo za komunalni doprinos", kaže Štifanic.

Grad je u rujnu razrezao 14,2 milijuna kuna komunalnog doprinosa, s rokom placanja do 29. listopada. Jedan od direktora tvrtke, Igor Paurevic, tom je prilikom rekao za Glas Istre da bi radovi morali poceti vec u rujnu, ne bi li regionalni trgovacki centar na tri etaže i površine 23,5 tisuca cetvornih metara bio otvoren do kraja lipnja sljedece godine.

Osim bivšeg direktora Metroneta Paurevica, osnivaci Porec centra i investitori u ovaj golemi projekt su poduzetnik Josip Delac te Vladislav Borna Korejzl, unuk i nasljednik pokojnog Žarka Kraljevica, osnivaca Diners Cluba Adriatic. Na popisu osnivaca je i zagrebacka tvrtka M-Profil povratnika iz Švedske Zdravka Valeca, vlasnika više tvrtki na podrucju bivše Jugoslavije.

Porec centar je lani na natjecaju od Grada kupio tri parcele na Facinki za nešto više od sedam milijuna eura, a da bi izgradili prodajni centar kakvog još nema u Istri, naišli su na niz prepreka. Najprije je trebalo mijenjati prostornu dokumentaciju da bi tri parcele bile objedinjene.

Plan je mijenjan još jednom kada se otkrilo da treba izmijeniti smještaj objekta na parceli da bi se iskoristila konfiguracija terena i smanjio trošak gradnje. Sve je to uredno ucinjeno, ali ekonomska kriza je vec bila pred vratima.

Nakon potpisivanja ugovora za prodaju zemljišta u ožujku prošle godine u gradski je proracun uplacen manji dio od sedam milijuna eura. Za ostatak novca bila su potrebna tri aneksa ugovora - konacno je u ovoj godini, ali debelo nakon 31. sijecnja, kako je bilo dogovoreno, banka Kovanica uplatila 30 milijuna kuna, koliko iznosi kredit odobren Histria mallu, odnosno investitoru Porec centru.

Za zemljište tvrtka duguje Gradu još oko 3,7 milijuna kuna te ce im, kako je najavio gradonacelnik, i za to biti odobrena odgoda placanja, pod istim uvjetima kao za komunalni doprinos, buduci da se investicija odvija u iznimno nepovoljnim gospodarskim uvjetima. Odgodu bi u formi još jednog aneksa ugovora u cetvrtak trebalo odobriti Gradsko vijece.

"Razgovarao sam s investitorima i jutros, a koliko mi je poznato, zasad uspijevaju pratiti rokove koje su si zadali. Navodno se tamo radi i nocu", dodao je Štifanic. Na parceli kupljenoj za Histria mall vec traju pripremni zemljani radovi, postavljana je bazna stanica VIPneta, a gradilište je ovih dana i ogradeno.


Podijeli: Facebook Twiter