Izdan uhidbeni nalog za Gadafija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni kazneni sud (ICC) je u ponedjeljak ocijenio da postoje "utemeljeni razlozi" za sumnje da su Muamer Gadafi, njegov sin Saif al-Islam i celnik obavještajne službe Abudlah al-Senusi pocinili zlocine koji spadaju u njegovu nadležnost te izdao uhidbene naloge.

To je drugi put da ICC izdaje uhidbeni nalog protiv nekog šefa države nakon sudanskog predsjednika Omara al-Bashina 2009. i 2010. za zlocine protiv covjecnosti, ratne zlocine i genocid.

"Europska unija podsjeca na temeljno nacelo Rimskog statuta Medunarodnog kaznenog suda da najozbiljniji zlocine koji se ticu medunarodne zajednice u cjelini ne smiju ostati nekažnjeni. Ukidanje nekažnjivosti osoba koje cine takve zlocine pridonosi sprjecavanju tih zlocina", kaže se u izjavi visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Visoka predstavnica istice da neovisnost istrage ICC-a u Libiji mora biti u potpunosti poštovana.

"Krajnje smo sretni što se cijeli svijet ujedinio u progonu Gadafija za zlocine koje je pocinio", rekao je glasnogovornik libijskog pobunjenickog vijeca Džalal al-Galal telefonom iz Bengazija. "Ljudi se takvim odgovorom osjecaju osveceni".

Na pitanje hoce li ICC-ov nalog za uhicenje uciniti manje vjerojatnim Gadafijev odlazak s vlasti i napuštanje zemlje Galal je rekao da "Gadafi ionako nije nikada bio spreman napustiti zemlju". "On kupuje vrijeme i održava se na svom teritoriju koliko god može. To ce samo ubrzati odlazak Gadafija i njegovog režima".

Galal je rekao i da su sada razgovori o pregovorima bespredmetni. "Nakon ovog naloga sve je irelevantno. Ne možemo pregovarati s ratnim zlocincima. Svijet je potvrdio što cijelo vrijeme govorimo. On je ratni zlocinac i zato mu treba suditi", rekao je Galal.


Podijeli: Facebook Twiter