Izbrisani dobili tužbu protiv Slovenije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski sud za ljudska prava potvrdio je svoju presudu iz srpnja 2010. godine prema kojoj je Slovenija brisanjem stalnog prebivališta neslovencima bez slovenskog državljanstva prilikom osamostaljenja kršila odredbe iz Europske konvencije o ljudskim pravima te pravno nije uredila tu problematiku prema odluci slovenskog ustavnog suda iz 1999., objavio je u srijedu slovenski tisak.

Senat Europskog suda za ljudska prava u utorak je potvrdio prvostupanjsku presudu iz postupka "Kuric i ostali protiv Slovenije", na koju je slovenska vlada uložila priziv, te te šestorici od 11 izbrisanih priznao pravo na nematerijalnu odštetu od 20.000 eura, piše ljubljansko Delo.

Uz to, sud je Sloveniji naložio da u roku godine dana uspostavi mehanizam za priznanje odštete svim oštecenima u postupku.

Senat suda u Strasbourgu svojom je konacnom presudom potvrdio da je postupak Slovenije prema izbrisanima kršio odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima koje se odnose na poštovanje privatnog i obiteljskog života, prava na ucinkovit pravni lijek i odredbi koje zabranjuju diskriminaciju.

Unatoc naporima od 1999. godine, nakon odluke slovenskog ustavnog suda da za brisanje skoro 26.000 neslovenaca iz bivših jugoslavenskih republika nije bilo pravog pravnog temelja, slovenske vlasti tu problematiku nisu uspjele riješiti cjelovito i brzo da bi se uklonile teške posljedice koje je brisanje iz stalnog registra stanovništva imalo za oštecene, ocjena je senata Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Sud ocekuje, navodi slovenski tisak, da ce slovenska vlada donijeti mjere i zakone koji ce izbrisanim neslovencima omoguciti retroaktivno vracanje prava na prebivalište.

- Ocekujemo da ce se vlada zbog ovakve presude morati ponovo poceti baviti problemom izbrisanih i da ce u skladu s presudom u roku godine dana donijeti cjelovite mjere, a u njihovo planiranje ukljuciti i predstavnike izbrisanih, navela je u srijedu u priopcenju za javnost, reagirajuci na presudu Europskog suda za ljudska prava, skupina slovenskih nevladinih udruga.

Slovenske parlamentarne stranke vrlo su suzdržane u vezi presude zbog potencijalnih odšteta koje ce Slovenija morati platiti, objavili su slovenski mediji. Vlada je objavila da za sada ne može komentirati presudu jer je treba prouciti.

Predsjednik stranke slovenskih umirovljenika (DESUS) i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da je Slovenija kao potpisnica Europske konvencije o ljudskim pravima dužna poštovati presude Europskog suda za ljudska prava, da presudu treba pažljivo prouciti te uvažiti njene preporuke da bi se došlo do rješenja pitanja izbrisanih.

Bivši slovenski ustavni sudac Matevž Krivic, koji je jedno vrijeme pružao pravnu pomoc izbrisanima, rekao je za ljubljanski dnevni list Dnevnik da je presuda iz Strasbourga zvonka zaušnica za Sloveniju i da ce slovenska vlada morati sama ponuditi odgovarajuce odštete izbrisanima ako ne želi da to ucini Europski sud za ljudska prava.


Podijeli: Facebook Twiter