Izbrisana (nenaplativa) potraživanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otpis potraživanja od 14,6 milijuna kuna, odabir tvrtke Cesta za obavljanje komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina (neasfaltirani i makadamski putovi, ogradni zidovi, rekonstrukcija i slicni poslovi) te preuzimanje tražbina Republike Hrvatske od NK-a Istra 1961, odluke su koje je na preksinocnjoj sjednici u svega dva sata prihvatilo pulsko vijece.

Ocekivano, najviše reakcija je izazvala odluka da se otpišu dugovanja od 14,6 milijuna kuna koji su po raznim osnovama imale pravne i fizicke osobe prema Gradu Puli. Radi se o dugovima nastalim u razdoblju od 90-ih do 31. prosinca 2004., i to s osnova komunalne naknade i doprinosa, poreza na reklame, tvrtku ili naziv, potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pica, kazni za nepropisno parkiranje, internih racuna te naknade za izgradnju i sanaciju deponija, a koje su, prema pozitivnim propisima Republike Hrvatske, otišle u apsolutnu zastaru te su kao takve nenaplative.

Odluku je pojasnio procelnik za financije Danijel Feric, koji je kazao da potraživanja za koja je nastupila apsolutna zastara više nije moguce naplatiti, stoga ne preostaje ništa drugo nego da se otpišu. K tome, rekao je Feric, opterecuju bilancu Grada Pule jer se zapravo radi o fiktivnim potraživanjima.

Licul: Gradonacelniku smanjiti placu

Raspravu po ovoj odluci otvorio je Mauricio Licul u ime kluba vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina. Rekao je, izmedu ostalog, da su dugovanja - dugovanja, bez obzira na opravdanja.

- Ovdje se prvenstveno radi o odnosu prema novcu gradana Pule. Naravno da bi svatko trebao platiti, no sada je kasno raspravljati zašto netko, kako god se zvao, nije platio, vec se treba upitati jesu li u ovom slucaju gradske službe odradile svoj posao, rekao je Licul i predložio da se uvedu preventivne mjere da se slicna situacija ne bi ponovila.

Obrušio se potom na gradonacelnika Borisa Miletica i kazao da je ispustio milijune gradskog novca te da nije na vrijeme poduzeo mjere naplate. Ustvrdio je i da ne stoji njegova tvrdnja da su dugovi nastali u vrijeme prijašnjih vlasti te da je to samo mazanje ociju gradana.

- Ovdje se ne radi o novcu Borisa Miletica, vec o novcu gradana. Kad bi covjek znao stvoriti novac, onda bi ga više cijenio, stoga ne cudi ovaj potez gradonacelnika, koji u životu nije stvarao, pa je teško ocekivati da se domacinski odnosi prema novcu koji nije njegov, rekao je Licul i spustio raspravu na gotovo osobnu razinu. Predložio je i da se donese odluka o jednokratnom smanjenju place gradonacelniku kao odgovornoj osobi za funkcioniranje i rad službi koje su mogle u posljednjih pet godina preventivno sanirati i sprijeciti milijunski gubitak.

Negodovanju se prikljucila vijecnica HDZ-a Lovorka Tomicic, koja je kazala da se taj novac mogao iskoristiti za štošta, primjerice, otvaranje pucke kuhinje, te pitala je li Grad poduzeo sve mjere da bi se naplatio jer se iz posljednjeg revizijskog izvještaja vidi samo da su poslane opomene pa se upitala je li otpis 14 milijuna kuna posljedica toga.

- Dok se dužnik ne pozove na zastaru, dug se uvijek može pokušati naplatiti, ustvrdila je Tomicic i zatražila odgovor na pitanje zbog cega Grad nije naplatio dugovanja iz stecajne mase Istre d.d. i Tekopa kada se znalo da su u stecaju, odnosno je li to ucinjeno.

Takoder, pitala je koje su mjere poduzete za dugovanja Herculanee. Zakljucila je da je odluku o otpisu mogao donijeti i gradonacelnik, a ne da ispada da je odluku donijelo Vijece. Založila se na koncu za javnu objavu popisa dužnika jer nije fer da se svi ostali, koji uredno placaju racune, osjecaju izigrano.

U raspravu se potom ukljucio Peda Grbin (SDP), koji je kazao da je popis vec objavljen na službenim gradskim stranicama te da se radi o teškoj odluci zbog koje ni sam nije osobito sretan. No, svjestan je, kaže, da je to u ovom trenutku jedino moguce te da se mora raditi na tome da se u buducnosti više ne dogodi. Složio se s konstatacijom vijecnice Tomicic o pozivanju na zastaru, no kaže da bi bilo rizicno kretati u postupke.

U obranu gradonacelnika potom je stao Ardemio Zimolo (IDS), koji se osvrnuo na Liculov istup te rekao da nije u redu raspravljati na takav nacin te da bi pojedini vijecnici trebali prvo pomesti u svom dvorištu.

Miletic: Dugovi nastali prije mog mandata

Odgovore je potom pokušao dati Feric, koji je kazao da ni on nije sretan zbog otpisa, no buduci da se dugovi ne mogu naplatiti, ne preostaje ništa drugo. Dodao je da Grad poduzima sve mjere naplate od dužnika pa je tako ove godine pokrenuto vec 900 postupaka zbog potraživanja od 13 milijuna kuna.

Vijecnicima se potom obratio gradonacelnik Miletic, koji takoder nije sretan zbog otpisa dugova, no veli da u ovom slucaju treba biti iskren, a ne dalje vuci fiktivna potraživanja. Kazao je da su, otkako su preuzeli upravljanje gradom, poduzeli sve mjere naplate te da cine sve što se može. Obratio se potom Liculu i kazao da ga može kriviti za sve.

- Bilo je takvih, cak i gorih prije Vas, no cinjenica je da više ne sjede u ovoj vijecnici, rekao je Miletic i kazao da si ne može uzimati za pravo vrijedati institut gradonacelnika te mu govoriti da nikad nije ništa stvorio te dodao da su ti dugovi nastali puno prije njegovog mandata.

Što se tice odabira Ceste za obavljanje komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina, opozicija je imala zamjerku što se taj posao povjerava firmi koja loše odraduje posao, a kao primjer su naveli zaobilaznicu, te je zatraženo da se u buducnosti u natjecaj uvede klauzula o kvaliteti radova i definiranje rokova. O preuzimanju tražbina RH od NK-a Istra receno je tek da se odluka donosi jer se bez nje ne može ici u daljnju privatizaciju kluba. (Piše Nera SOFTIC)

Najveci dužnici više i ne postoje
Pregledavajuci objavljene liste dužnika valja reci da se najveci iznosi odnose na pravne osobe od kojih su neke i prestale postojati. Govoreci o ukupnom potraživanju Grada po osnovi komunalne naknade od cetiri milijuna kuna, primjerice, najveci je dug imala firma Gradine inženjering u iznosu od 625,8 tisuca kuna. Tu je i Ministarstvo obrane s dugom od gotovo 198 tisuca kuna, Trgohistria s dugom od 96 tisuca kuna, Taj Pan s 91 tisucom, Tekom d.d. u stecaju sa 63 tisuce kuna, Supercraft je imao dug od 36.500 kuna, a medu inima, iako s daleko manjim iznosima, su i tvrtka Porer, Merkant i Merkant u stecaju...


Podijeli: Facebook Twiter