Izbrisan grafit o Delfinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oglašavajuci se jedinstvenim crtežom i ironicnom porukom protiv gradnje u lucici Delfin, pritom aludirajuci na najodgovorniju osobu, pulskog gradonacelnika Borisa Miletica kao i njegov moto na Facebooku "Život je piknik, samo ga treba organizirati", pulski grafiter ponovno se oglasio na nekoliko lokacija u gradskom središtu.

Doduše, samo nakratko jer je vrlo brzo - izbrisan. Tako je cenzurirana misao koja u forsiranju gradnje u ovoj lucici vidi platformu za buducu parcelizaciju odnosno betonizaciju i apartmanizaciju preostalih "slobodnih" dijelova pulskog priobalja.

Znakovito je da su i dosad bili brzo brisani grafiti kojima se kritiziraju gradonacelnik ili istarski župan, a tako je bilo i ovaj put. Ostao je tek onaj na fasadi Kluba mladih u Kandlerovoj ulici.

Brisanje, medutim, nije sudbina nekih drugih politickih grafita, kolikogod pritom bili oštrog sadržaja. Primjerice, na pulskim zidovima još su uvijek grafiti vulgarnog sadržaja na racun Ive Sanadera, a koji nisu djelo bitno inteligentnijeg, politicki promišljenijeg i poeticnijeg pulskog grafitera.

Ti grafiti ispisani su još 1. srpnja 2009., kada je Sanader bez objašnjenja napustio premijersku dužnost. Dosta je znakovito i to što je na zidu dugo opstao svojedobni grafit na kojemu lik Mate Balote porucuje "Ne prodajte zemlju". Valjda su se bojali cenzurirati lice ponajveceg istarskog znanstvenog i literarnog autoriteta.


Podijeli: Facebook Twiter