Izbornik tankih živaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slaven Bilic uskoro bi mogao potpuno ostati bez glasa nastavi li burno reagirati kao što je to bio slucaj tijekom jucerašnjeg razgovora s hrvatskim novinarima poslije remija s Italijom. Silno ga je razljutilo pitanje o rezultatskim kalkulacijama dviju posljednjih utakmica u skupini C pa je poceo urlati u mikrofon i lupati rukom o stol.

- Jedina bolja situacija od ove bila bi da smo pobijedili Italiju. Ma, moramo biti zadovoljni... Cekaj, o cemu mi pricamo, što ste vi mislili da cemo mi poletjeti prema Ukrajini, a vas ostaviti da igrate protiv Španjolske. Ispratili ste nas kao da nemamo pojma, a mi imamo cetiri boda u jakoj skupini. Na temelju cega se mi to moramo opravdavati - galamio je Bilic do te mjere da se španjolska kolegica nekoliko minuta kasnije bojala postaviti mu pitanje iz straha od reakcije. "Žuta minuta" je, medutim, brzo prošla.

- Imamo šansu proci protiv Španjolske, oni su favoriti, ali mi ocekujemo prolazak. Pripremit cemo se muški - smanjenim je decibelima porucio hrvatski izbornik.

- Jesu li se slegli dojmovi remija s Talijanima?

- Igrali smo protiv vrhunske momcadi, oni su za mene jedni od favorita prvenstva. Slavni talijanski trener Ariggo Sacchi rekao je da je to bilo jedno od najboljih poluvremena Italije ikad, ali i mi smo im pomogli svojom slabom izvedbom. Kad ti protivnik s lakocom dode u prigodu vec u drugoj minuti, kao Balotelli u cetvrtak, onda to igrace štrecne. Zašto smo bili loši? Rijetko smo dolazili u napad, bili smo preplašeni. U poluvremenu smo se dogovorili da cemo promijeniti sustav igre, ali važnije je bilo promijeniti gard na terenu. Pokušali smo uzeti kontrolu nad utakmicom što smo i napravili. Ulaskom Pranjica dobili smo posjed lopte, raspoloženi su bili Srna i Strinic. Ovo je velik rezultat, bod je uspjeh. Idealno bi bilo da budemo na šest bodova, ali definitivno se ne bih mijenjao s Talijanima. Oni najprije moraju pobijediti Irsku, koja ce sve napraviti da se ne vrati kuci s tri poraza. Nije svejedno vracaš li se kuci s bodom, jednom pobjedom ili tri poraza.

- Mandžukicev "flaster" na Pirlu jamacno nije gard momcadi koja se uglavnom navikla nadigravati?


- Svi u fazi obrane pokušavaju zaustaviti njihova glavnog igraca, to sam tražio i od Mandžukica, a Vukojevic je branio dolazak jednostavnih lopti do njihovih napadaca. Kasnije sam Luku gurnuo gore zbog ofenzive.


- Kako komentirate insinuacije iz talijanskoga tabora o medusobnom dogovoru Španjolaca i Hrvata?

- Nemojte vrijedati mene, moju momcad i nas kao pojedince s takvim pitanjima. Ja sam otac, mnogi moji igraci imaju djecu, cijenite nas, nismo takvi ljudi. I da imamo šansu to uciniti, ne bismo nikad to ucinili. Može biti 2:2 samo zato jer tako nogometna utakmica može završiti. Ali mogu poruciti cijeloj Italiji da se nece dogoditi nikakvi dogovori, ne možete vjerovati u Boga i ocekivati da vam se nešto dobro dogodi u životu ako se bavite takvim stvarima.

- Cemu verbalni napadi na suca Howarda Webba?


- Sigurno nisam objektivan, sto posto, ali naši komentatori i nekolicina engleskih novinara rekli su mi da je bio jedanaesterac. Medutim, nije samo jedanaesterac u pitanju, Webb je Talijanima dao sve što je mogao dati. Možda griješim u procjeni sudenja, ali rijetko kad sam bio ovako siguran.

- Kako pripremiti utakmicu protiv Španjolske?


- Uglavnom ce se Španjolce pitati kako ce se stvari odvijati. Imamo mogucnost za neke korekcije, pa i personalne, ali one nece biti velike. Moramo biti disciplinirani, hrabri, koncentrirani, provocirati srecu, moramo biti ubojiti u fazi napada. Nije da mi necemo imati loptu, imat cemo i mi svojih prilika. Uostalom, psihološki smo jaki, svi se dive našoj fizickoj spremi, nitko nije spremniji od nas, i to igraci znaju, to ce znati još više, to cemo još potencirati. Pripremit cemo se za festival nogometa, ali i za bitku. I ne slažem se kada cujem da mi u toj utakmici nemamo što izgubiti. Možemo sve izgubiti, Španjolci su apsolutni favoriti, ali ne idemo mi u tu utakmicu pokušati, pa što bude. Idemo igrati s njima.

- Možemo li ocekivati promjene u odabiru igraca i sustava igre?


- Imamo nekoliko pripremljenih varijanti. Ako treba, u nekim cemo se situacijama braniti i kao "Chelsea", pogotovo kad nas Španjolska stisne. Mi to možemo, jer Hrvatska nije mekana momcad. Ne bismo pobjedivali kroz ovih šest godina da smo mekani. Kolektivna faza obrane naša je najveca snaga. Da se razumijemo, Španjolci su favoriti prvenstva, ali Italija, Švicarska i "Chelsea" su poakazli put. Gube i Španjolci.

- Je li susret sa Španjolcima vaša najveca utakmica u karijeri?


- To je najveci protivnik, sigurno. Medutim, igrali smo u ovih šest godina i s velikim momcadima poput Engleske, Njemacke, Francuske, Italije, Nizozemske. Za zemlju poput Hrvatske važnije su utakmice u kvalifikacijama, jer živimo da bismo se kvalificirali. Medutim, jest ovo je najveca utakmica moje karijere. Protiv Španjolaca moramo pojedinacno i kolektivno odigrati najbolju utakmicu naših života. Imamo šansu. Izaci cemo na teren kao muškarci i to je cijela prica. (Marko CVIJANOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter