Izbornik Canjuga: Plasman na EP-u nije prioritet

Rukometašice na treningu u Diamantu (Snimila Jelena PREKALJ)
Rukometašice na treningu u Diamantu (Snimila Jelena PREKALJ)

Nakon sutrašnjeg ranojutarnjeg treninga hrvatska ženska rukometna reprezentacija koja se deset dana u Poreču pripremala za Europsko prvenstvo u Srbiji što počinje u ponedjeljak, napustit će hotel Valamar Diamant. Reprezentativke će dobiti slobodnu subotu, a ponovno okupljanje izbornik Vladimir Canjuga zakazao je za nedjelju u Zagrebu, odakle se kreće za Novi Sad gdje reprezentaciju u ponedjeljak od 20.15 sati očekuje prva utakmica EP-a s Mađarskom.

Stoga će Canjuga najkasnije u petak morati odlučiti s kojih će 16 djevojaka, od trenutno 20 kandidatkinja, na prvenstvu u Srbiji nastojati izboriti najmanje drugi krug natjecanja.

- U završnoj smo fazi priprema u Poreču, naglasak je potpuno stavljen na taktiku i uvježbavanje specifičnih napadačkih i obrambenih situacija - referira Canjuga. - Kako ovoga puta nismo imali pravih pripremnih suparnika, dosta smo na svakom treningu simulirali utakmice, a jedan od treninga bio nam je cijeli koncipiran kao da se radi o službenom susretu. Pored toga, jedan specifičan trening odradili smo i s kadetima Poreča koji su nam sparirali kao napadači na obranu.

Nakon gotovo deset dana rada s reprezentativkama Canjugi su saznanja što ova selekcija može ostvariti na europskoj smotri još bliža.

- Drugi krug nam je, zbog jačine suparnika u skupini, Mađarske, Španjolske i Njemačke, teško ostvariv, ali ne i nedostižan cilj. No, budemo li obranu igrali agresivno, na dozvoljenoj granici grubosti, onda će nam izgledi za drugi krug znatno porasti. Napad jednostavno nemamo dovoljno kvalitetan da bi s njime mogli pokrivati meku obranu. Za bolji napad će nam Andrea Penezić i Miranda Tatari nedostajati kako god da okrenemo i postavimo ovu reprezentaciju.

Ne bude li se Hrvatska uspjela probiti do drugog kruga, izbornik si je postavio još jedan, ništa manje važan zadatak.

- Kroz ovo prvenstvo nastojat ćemo afirmirati još tri-četiri igračice na koje će se reprezentacija dugoročno moći osloniti. Mislim da je važniji zadatak stvoriti reprezentaciju koja će ostvarivati kontinuitet nastupa na svakom sljedećem velikom natjecanju, nego razmišljati kako na ovom EP-u biti sedmi ili osmi, zaključio je Vladimir Canjuga. (Kristijan KLARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter