Izbornik Čačić: Jedina želja nam je - pobjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ante Čačić prvi put otkako je postao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije nije uspio zauzdati osjećaje. Do sada se vješto skrivao iza staloženih rečenica »zagrebačkoga gospona« uglađenih manira. Jučer je nekoliko puta u njegovu oku zasjala iskra. U svakoj njegovoj rečenici osjećao se silan ponos uslijed činjenice da je stekao rijedak privilegij na velikom natjecanju voditi jednu od najvećih generacija hrvatskoga nogometa svih vremena.

– Bilo je puno važnih utakmica u mojoj trenerskoj karijeri, ali ovo je nešto drugo. Neizmjerno sam sretan i ponosan što sam izbornik ove reprezentacije. Istodobno, i moji su igrači sretni i ponosni što će na ovom festivalu nogometa braniti boje svoje zemlje i učiniti sve da obradujemo naše ljude. Hrvatska reprezentacija na ovo prvenstvo ulazi s apetitima i ambicijama, nisam to nikad krio.

Imamo nekoliko razloga za to: dobro raspoloženje, sjajnu momčad satkanu od izuzetno kvalitetnih igrača koji iza sebe fantastičnu sezonu, nastupe na dva europska i jednom svjetskom prvenstvu, ali i igrače koji dolaze i, shodno tome, idealnu simbiozu svih njih i sjajno ozračje unutar momčadi. Sve to daje nam snagu da pokušamo otići što je moguće dalje – kaže Ante Čačić koji je razriješio sve dvojbe oko momčadi koja će danas istrčati na Parku prinčeva. Uz jedan »ali«…

Strinić u prednosti

– Nemam više dvojbi, odlučio sam se za početnu postavu, ali vidjet ćete je tek od 15 sati.

Toliko o sastavu. Neprovjerene informacije kažu da je Strinić u prednosti pred Vrsaljkom na osjetljivoj poziciji lijevoga braniča, da je Čačićev ljubimac Badelj siguran i da je Brozović istisnuo Pjacu na desnom krilu. Doduše, Čačić nerijetko zna iznenaditi. Ono što je izvjesno, jest gard momčadi uoči premijernoga nastupa na EURO-u.

– Prva utakmica jednako je važna za nas i za protivnike, moramo zakoračiti na prvenstvo sa pobjedom kao jedinom željom. Ne bježim od onoga što sam rekao i ranije, još uvijek tvrdim da je ova momčad sposobna izaći iz sjene »vatrenih«. Stremit ćemo postići taj cilj. Tursku smo skenirali, promatrali, u posljednjih nekoliko dana našim smo igračima dali par bitnih natuknica. Najprije o tome gdje su Turci ranjivi, a onda o onim segmentima u kojima su stvarno dobri.

Turski izbornik Fatih Terim svojim igračima nije trebao davati natuknice o hrvatskim igračima koji su mahom nositelji igre u svojim klubovima.

Igrači visoke razine

– Imamo igrače koji igraju na najvišoj razini, Modrić i Kovačić igraju u »Realu«, Rakitić u »Barceloni«, Luka je dvaput bio prvak Europe, Rakitić i Mandžukić jednom, Perišić i Brozović igraju u »Interu«, Badelj i Kalinić u »Fiorentini«, imamo igrače koji igraju u Francuskoj, igrače koji su prvaci sa svojim klubovima u prvenstvima, imamo kapetana koji je i dugogodišnji kapetan »Šahtara« s bogatim iskustvom u Ligi prvaka. Imamo igrače koji imaju pobjednički mentalitet, ali najvažnije od svega je da se pojedinačna klasa stavi u službi momčadi. Ako momčad bude funkcionirala na taj način, rezultat će biti na našoj strani.

Na stranu Čačićeve amocije, izbornik »kockastih« ne odaje dojam čovjeka pod pritiskom velikoga natjecanja, bez obzira što mu je prvo.

– Znam se nositi s pritiskom, moja je trenerska karijera išla dugotrajnijim, postepenijim putem. Na tom je putu bilo puno prepreka koje sam savladao. I ova je momčad, uostalom, prolazila nedaće da bi došla na ovo prvenstvo, ali zato smo na to još više ponosni.

Čačić se usaglasio s jednim engleskim kolegom koji je ustanovio da Turska i Hrvatska imaju sličan nogometni temperament.

– Činjenica jest da imamo sličan mentalitet u smislu emocionalnog naboja. Doduše, Turci su mnogobrojniji i bit će  bučniji na tribinama, ali nogomet će se ipak igrati na travnjaku. Respektiram Tursku koja je kompaktna i odlično vođena momčad s vrlo dobrom organizacijom u igri, međutim ova hrvatska momčad i generacija igrača ne smije ustuknuti ni pred kojim protivnikom – zaključio je Čačić. (Marko CVIJANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter