Izborni "pobjednici" vole statistiku

Ilustracija (Arhiva NL)
Ilustracija (Arhiva NL)

Povjerujemo li šefovima najvećih hrvatskih stranaka, na nedjeljnim lokalnim izborima pobijedile su upravo njihove stranke. Najboljima na izborima proglasili su se i SDP i HDZ, na rezultate su ponosni u HSS-u i HNS-u, dok su jedini političari koji su otvoreno priznali poraz Željko Kerum iz HGS-a i Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista.

Proglašavanje izborne pobjede dok se "ražanj vrti" (a zec u obliku drugog izbornog kruga još je u šumi) uobičajena je praksa hrvatskih političara, kojima je teško priznati vlastiti poraz i tuđu pobjedu.

- U svemu u životu, pa tako i u politici, ljudima je teško prihvatiti poraz. Imamo i one koji su spremni prihvatiti poraz, to su lideri koji imaju tu osobinu, ali oni su rijetkost, objašnjava Aleksandra Kolarić, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću i stručnjakinja za odnose s javnošću.

- Različite stranke i politički pokreti vrlo kreativno koriste izborne statistike. Zna se tko je pobijedio na izborima - onaj tko je osvojio vlast u nekom gradu ili županiji - i svejedno je tko ima koliko glasova. Može se imati više glasova pa biti poražen. Sustav to omogućava i takva situacija je moguća, naglašava mr. Kolarić, inače članica SDP-a.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u nekoliko je postizbornih javnih istupa naglasio da je zadovoljan gotovo svim postignutim rezultatima. Razočarenje je pokazao jedino govoreći o zagrebačkim izborima, dok je za izbore u Istri rekao da njegova stranka sada "predstavlja respektabilnu političku snagu", dok prije "nisu imali ništa". Ipak, čini se da će poslije lokalnih izbora SDP u Istarskoj županiji i Puli biti oporbena stranka, dok su u prošlom mandatu imali dožupana, predsjednika Županijske skupštine, zamjenika gradonačelnika Pule i predsjednika tamošnjeg gradskog vijeća te nekoliko važnih resora, a da ne govorimo o članovima nadzornih i upravnih odbora u više od 30 javnih institucija i poduzeća.

- Nama je parametar HDZ koji je u svim velikim gradovima slabiji, ili čak bitno slabiji od SDP-a, naglasio je u jednom intervjuu Zoran Milanović, iako je njegova stranka, u odnosu na prošle izbore, dobila 136 tisuća glasova manje u 127 gradova, dok je HDZ po gradovima dobio 85 tisuća glasova manje.

Podaci pokazuju da je Milanovićeva stranka na nedjeljnim izborima, u 127 gradova, dobila 326.900 glasova (2009. je u istim gradovima imala 463.268). U Zagrebu, koji slovi kao mjesto poraza SDP-a i osobno Milanovića, dobili su 68.475 glasova (prije četiri godine 146.021 glas). (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter