Izborni dueli za dva grada i sedam općina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je izborna groznica na najvećem dijelu Poluotoka "izliječena" već u nedjelju 21. svibnja, još je devet polja ostalo nepopunjeno u novoj istarskoj političkoj križaljci. U nedjelju će ponovno biti otvorena birališta u dva istarska grada i u sedam općina, u kojima će drugi izborni krug dati imena gradonačelnika i načelnika za naredni četverogodišnji mandat.

Krulčić i Bubić treći put

U županijskom središtu Pazinu u drugom će se krugu ogledati dosadašnji gradonačelnik Renato Krulčić i HDZ-ov Ivan Bubić. Krulčić je u prvom izbornom krugu osvojio 47, a Bubić 25 posto glasova. Zanimljivo je da se radi o trećem uzastopnom srazu ove dvojice kandidata, a iz prva dva je Krulčić izišao kao izborni pobjednik.

Ivan Bubić, donedavni predsjednik istarskog HDZ-a, od konca prošle godine obnaša dužnost državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu.

- U Istarskoj se županiji puno toga dobroga radi, ali nažalost nedovoljno i presporo. Izvršna se vlast previše bavi promocijom postojećeg, a premalo novim produktivnim stvaranjem. Stoga lokalne izbore smatram referendumom za promjenu gospodarske politike i vjerujem da će građani Pazina izabrati alternativu koju ja nudim, a to je politika ulaganja, gospodarskog rasta i zapošljavanja, kaže Bubić dodajući kako svojom velikom prednošću smatra dobru povezanost s državnim tijelima uz čiju pomoć, te uz pomoć povlačenja sredstava iz EU fondova, obećava realizaciju strateških projekata iz svog programa.

Kandidat IDS-a, HSU-a i HNS-a Renato Krulčić uvjeren je da u nedjelju može u svoju korist riješiti i treće u nizu neposredne izbore.

- Uz potporu razvoju poslovnog okruženja i kontinuiranu izgradnju i unapređenje komunalne infrastrukture, uspjeli smo u proteklih osam godina značajno unaprijediti kvalitetu života u Pazinu. U prošlom mandatnom razdoblju osigurali smo 140 milijuna kuna bespovratnih potpora i zaokružili značajan investicijski ciklus - kaže Krulčić. Ističe dobru suradnju sa svim državnim tijelima koju argumentira i aktualnim uspješnim okončanjem pregovora s DORH-om i odustajanjem RH od tužbe vezane uz vlasništvo nad središnjim gradskim trgom.

- U narednom mandatu obvezujem se nastaviti unapređivati poslovno okruženje, razvijati kvalitetnu i održivu komunalnu infrastrukturu, izgraditi autobusni kolodvor, nastaviti razvijati sustav sanitarne odvodnje, izgraditi sustav ekološke javne rasvjete te konstantno voditi računa o dosljednom uređenju javnih površina - kaže Krulčić.

Nekad partneri, danas suparnici

Buje će nakon dva mandata Edija Andreašića u drugom krugu birati između SDP-ove Bojane Puzigaća i Fabrizija Vižintina iz IDS-a. Na izborima prije osam godina nezavisni Edi Andreašić bio je zajednički kandidat upravo dvije stranke čiji će se kandidati u nedjelju sučeliti u izboru. SDP je po prvi put ove godine na neposrednim izborima zastupljen vlastitom kandidatkinjom. Bojana Puzigaća u prvom je krugu bila uspješnija za nepuna tri posto, što najavljuje uzbudljivu i neizvjesnu izbornu utrku.

- SDP je na ovom prostoru oduvijek imao prirodni potencijal i podršku, nedostatak je dosad bio u tome što gradska organizacija do 2013. nije samostalno izlazila na izbore. Ja sam preuzela organizaciju 2010. godine i trebalo mi je nekoliko godina da ju konsolidiram, ali je od početka moj cilj bio graditi jasnu i prepoznatljivu lokalnu politiku. Prije četiri godine nisam bila spremna za kandidaturu, a u međuvremenu smo 2015. godine pobijedili na izborima za mjesne odbore i pokazali da u Bujama postoji jasna alternativa politici koja je godinama gušila razvoj grada - kaže Puzigaća i dodaje da je došlo vrijeme za novu generaciju političara koji politiku prilagođavaju izazovima modernog doba i koji prije svega osluškuju potrebe građana.

Kandidat IDS-a Fabrizio Vižintin fokus rada u naredne četiri godine namjerava staviti na razvoj gospodarstva i infrastrukture, poboljšanje kvalitete školskog i predškolskog odgoja, razvoj poljoprivrede, jačanje turizma te zdravstva i socijalne skrbi.

- Zaista vjerujem da smo "nova forza za Buje", spremni za preuzimanje odgovornosti i kvalitetno upravljanje gradom. Namjeravam aktivno raditi na realizaciji dobrih ideja i projekata dospjelih od strane građana, poslovnih subjekata i udruga. Naravno, sve u skladu s našim temeljnim vrijednostima koje ćemo i dalje štititi i promicati - multinacionalnošću i dvojezičnošću, te tolerancijom i antifašizmom. Građani su u prvom krugu izbora pokazali svjesnost i želju da se Buje brže razvijaju, a moj tim i ja garancija smo da će se taj razvojni ciklus cijele Bujštine pokrenuti što prije - kaže Vižintin.

Četrnaest želja za sedam mandata

U drugom izbornom krugu načelnike će birati i u sedam istarskih općina. IDS i SDP u tijesnoj su utrci za Žminj. Filter prvog kruga vrlo su izjednačeni prošli dosadašnji načelnik Marko Križman iz IDS-a i Željko Plavčić iz SDP-a. U Barbanu je zaostatak SDP-ovog kandidata i dugogodišnjeg načelnika Denisa Kontošića za Daliborom Pausom iz IDS-a iznosio tek nešto više od dva posto. Nedjeljni četveroboj IDS-a i SDP-a, računajući Buje, zaključuje Fažana u kojoj su drugi krug izborili Radomir Korać (SDP) i Aleksej Mišan (IDS). Iako je Korać u prvom krugu imao uvjerljivu prednost, poprilično izjednačeni rezultati za općinsko vijeće pokazuju da mu Mišan opasno puše za vratom. IDS ima kandidate u drugom izbornom krugu i u Marčani, Lanišću i Karojbi. U Marčani će kandidat HSU-a Srećko Peršić pokušati nadoknaditi zaostatak za IDS-ovim Predragom Pliškom, u Lanišću će nezavisna Roberta Medica pokušati zadržati prednost nad IDS-ovom Irenom Šverko, baš kao i nezavisni Alen Rosić kojem je u Karojbi protukandidatkinja u drugom krugu još jedna IDS-ovka, Giuseppina Radoslav. Na koncu drugi krug se održava i u Tinjanu, gdje se SDP nada pobjedi dosadašnjeg načelnika Gorana Hrvatina u srazu s nezavisnim Darkom Bankom. (Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter