Izborna jedinica od Zagreba do Bakra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Darko Milinovic i Božidar Kalmeta, dva dosad nerazdvojna HDZ-ovca koji su svojoj stranci donosili najviše zastupnickih mandata, više se nece zajedno natjecati na parlamentarnim izborima. Posljedica je to predloženih izmjena Zakona o izbornim jedinicama što ih je u subotu usvojilo predsjedništvo HDZ-a.

Prema tom prijedlogu, koji još mora proci usaglašavanje s koalicijskim partnerima, Milinoviceva Licko-senjska županija premješta se iz devete u sedmu izbornu jedinicu, pa tako Kalmeta ide na izbore bez pomoci potpredsjednika Vlade i zamjenika predsjednika HDZ-a. Na prošlim izborima 2007. Milinovic i Kalmeta zajednickim su snagama u devetoj izbornoj jedinici osvojili cak deset od mogucih 14 mjesta u Saboru. Deveta jedinica morala se smanjiti jer je brojem biraca bitno odskakala od drugih jedinica, Ustavni sud je krajem prošle godine preporucio pronalaženje zakonskog rješenja na temelju kojeg bi se odstupanje izmedu jedinice s najviše i one s najmanje biraca vratilo unutar pet posto, koliko dopušta Zakon o izborima zastupnika.

Kako je nakon sjednice predsjedništva novinare izvijestila predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, prijedlog što ga je prezentirao ministar uprave Davorin Mlakar sveo je tu razliku na 2,78 posto. Premijerka nije željela govoriti o detaljima izmjena, ali je za pocetak iduceg tjedna najavila konzultacije unutar vladajuce koalicije. Neslužbeno smo doznali da je sedma jedinica, koja se prostire od zapadnih predgrada Zagreba do Bakra, pretrpjela još neke zanimljive preinake. Osim HDZ-ove Like, pripojeni su joj i otoci Krk, Cres, Lošinj i Rab, koji dišu oporbeno, a dosad su pripadali osmoj izbornoj jedinici, u kojoj su Istra i dio Primorsko-goranske županije.

U sedmu je iz šeste jedinice ušla i Velika Gorica, u kojoj su snage HDZ-ovog bloka i opozicije nekako podjednake. Na prošlim parlamentarnim izborima po sedam mandata osvojili su HDZ i HSS te SDP i HNS.

Od izmjena koje smo uspjeli saznati znacajno je i prebacivanje Sisacko-moslavacke županije iz šeste u drugu izbornu jedinicu. Na taj se nacin vjerojatno htjelo ici na ruku HSS-u, koji je najjaci u drugoj jedinici, a njihova Marijana Petir popularna je u Sisackoj županiji, pa ce se sprijeciti da njezini glasovi propadnu u šestoj izbornoj jedinici. Jedina je netaknuta ostala peta izborna jedinica (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija) jer ona najviše odgovara idealnom broju biraca po jedinici.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk, koji je i sam izradio prijedlog redizajna izbornih jedinica, rekao nam je da promjene koje smo mu priopcili nisu nelogicne jer se u znacajnoj mjeri poklapaju i s njegovim modelom. - Nije tu bilo puno manevarskog prostora i to stoga što su osnova za podjelu izbornih jedinica vrlo loši biracki popisi. Puno bi logicnije bilo da se za to uzeo popis stanovništva, smatra Bauk.


Podijeli: Facebook Twiter