Izbori za predstavnike manjina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju se u Hrvatskoj provode izbori za clanove vijeca i predstavnike nacionalnih manjina, a birališta ce biti otvorena od 7 do 19 sati. Medutim, manjine nisu u svim sredinama iskoristile to svoje zakonsko pravo.

Po odluci Vlade, za clanove vijeca raspisano je 311 izbora (71 u županijama i Zagrebu, 127 u gradovima i 113 u opcinama), a po podacima DIP-a, izbori se nece održati u dvije županije, deset gradova i 15 opcina. Mogucnost isticanja kandidata za vijeca iskoristilo je svih 14 manjina koje na to imaju pravo, dok je to za predstavnike manjina ucinilo njih 18, svi osim rumunjske manjine.

U Istri na županijskoj razini ima kandidata za svih sedam vijeca (Srba, Bošnjaka, Albanaca, Crnogoraca, Roma, Slovenaca i Talijana), a bira se i pet predstavnika manjina (madarske, makedonske, ceške, njemacke i slovacke).

U sedam istarskih gradova mogle su se kandidirati liste za 25 vijeca manjina kao i u pet opcina za pet vijeca. U devet gradova bilo je moguce kandidirati 12 predstavnika manjina te još njih deset u devet opcina. Talijani nisu nikoga kandidirali za vijeca u Balama, Brtonigli, Grožnjanu i Labinu, a nema ni kandidata za predstavnike Talijana u Oprtlju i Medulinu te Slovenaca u Bujama.

Najaktivniji su u kandidiranju bili Srbi pa su tako za izbor vijeca srpske manjine na razini županije predložili cak cetiri liste, što je istarski rekord.

U mnogim sredinama u nedjelju nece biti mogucnosti izbora jer ce na glasackom listicu biti samo jedan kandidat ili kandidatkinja, odnosno jedna izborna lista.

Diljem Istre moci ce se glasati na 26 birackih mjesta od cega ih najviše - po tri - ima u Puli i Rovinju. Na birališta treba doci s osobnom iskaznicom ili putovnicom radi identifikacije pred birackim odborom. Na popisu biraca u Istri nalazi se 30.316 biraca od kojih 13.565 Talijana i 8.659 Srba te svega 80 Slovaka.

U odnosu na prošle izbore, ukupan broj biraca smanjen je za oko cetiri tisuce, dok je povecan broj pripadnika talijanske manjine (na izborima 2007. bilo ih je 12.808) i nešto malo srpske (8.614). (S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter