Izbori za MO Labina: Pobjeda koalicije IDS-HSU-HNS

Izostala je predizborna kampanja ostalih stranka - Dolores Sorić
Izostala je predizborna kampanja ostalih stranka - Dolores Sorić

Na jučer održanim izborima za Mjesne odbore Grada Labina, na koje je od 10.604 birača izašlo njih tek 883 ili 8,33 posto, uz dvije najveće stranke u Labinu IDS i SDP, za naklonost birača natjecali su se i HDZ, te lista Miljenka Miškulina. Koalicija IDS-HSU-HNS ponudila je kandidate u svih sedam mjesnih odbora, dok je SDP i HDZ  to učinio u tri, a u Mjesnom odboru Rabac natjecala se i lista Grupe građana, nositelja Miljenka Miškulina.

HDZ nije osvojio niti jedan mandat

Birali su se kandidati za Mjesne odbore, Labin donji, Labin gornji, Kapelica, Kature, Vinež, Rabac i Ripenda. U mjesnim odborima Kapelica, Ripenda, Labin gornji, te Vinež, koalicija IDS-HSU- HNS, osvojila je sve mandate. U Labinu donjem od sedam mandata četiri je osvojio IDS–HSU–HNS, a tri SDP. U mjesnom odboru Kature pet mandata pripalo je koaliciji IDS-a a dva SDP-u. Iako su se pojavili prvi put na izborima, lista Miljenka Miškulina je u Mjesnom odboru Rabac osvojila tri mandata a IDS–HSU–HNS, dva, te je to ujedno i jedini mjesni odbor u kojem koalicija IDS-a, nije pobijedila. Od ukupno 39 članova za sve mjesne odbore, s liste IDS-HSU-HNS, ih je 31, s liste SDP-a pet, a tri su s liste Grupe birača nositelja Miljenka Miškulina. HDZ, nije osvojio niti jedan mandat. Izlaznost na izbore bila je jako mala, ako se zna da je na proteklim na birališta izašlo isto tako skromno, no ipak četiri posto birača više.

Dolores Sorić, predsjednica gradske organizacije IDS-a, rekla nam je da su zadovoljni rezultatima, no ne i izlaznošću. To vidi u razlogu što je izostala predizborna kampanja ostalih stranka, pogotovu jedne stranke kao što je SDP.

- Nisu imali kandidate ni u svim mjesnim odborima, nego u samo tri od sedam. Želim se zahvaliti svim biračima koji su ipak izašli na birališta, a pogotovu onima koji su dali glas našoj koaliciji. Zadovoljni smo i time što su naši rezultati bolji nego prije četiri godine, a to što nismo pobijedili u Rapcu, daje nam signal, da u tom mjestu moramo aktivnije sudjelovati u rješavanju eventualnih problema, rekla je Sorić.

Miljenko Miškulin osvojio Rabac

Upravo je u Rapcu od pet mandata, tri osvojila lista Grupe građana, nositelja Miljenka Miškulina, a ostala dva koalicija IDS-a, dok je SDP, ostao bez i jednog. Miljenko Miškulin, zadovoljan je pobjedom, i ne želi kritizirati članove odbora koji su do sada radili za Rabac, ali je mišljenja da oni mogu više i bolje.

- Ne želim reći da bivši članovi mjesnog odbora nisu radili dobro, No mišljenja sam da se moramo baviti malim stvarima, a ne velikim projektima, jer tu mjesni odbor ne može baš puno utjecati. Znam da smo ograničeni, stoga ćemo se zalagati, za ljepši, ugodniji i bolji Rabac. Nama kao građanima koji u njemu živimo, a i gostima koji to mjesto posjećuju bitno je da je Rabac osvijetljen, da ima dovoljan broj kanti za smeće, da se popravljaju urušene stepenice, da se ukloni suho drveće, asfaltiraju dijelovi ulica, postave zaštitni stupića kraj ceste, uglavnom male stvari koji su nama itekako bitne. Tek kad to postignemo, možemo i želimo utjecati na velike projekte, koji se u našem mjestu planiraju, zaključuje Miškulin.

Enerčić ipak zadovoljan izborima

Predsjednik labinskog SDP-a, Željko Ernečić, bez obzira na osvojenih samo pet od ukupno 39 mandata, kaže da je zadovoljan izborima.

- Jako mala izlaznost dokaz je da se o izborima premalo pričalo i premalo ih se oglašavalo. Tu bi trebali učiniti više iz gradske uprave, pa se onda ne bi događalo da u mjesnom odboru Ripenda glasa samo 17 birača, koji biraju pet članova odbora. Zadovoljan sam rezultatom u Labinu donjem i Katurama, jer smo u odbor dobili tri odnosno dva člana s naše liste. To da smo od sedam mjesnih odbora imali kandidate samo u tri, pripisujem tome što su građani mišljenja kako ne mogu kroz mjesne odbore utjecati na baš puno toga, stoga ih je teško pridobiti da se kandidiraju. Ionako se sve veće stvari rješavaju iz gradske uprave, zaključno će Ernečić. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter