Izbori za MO: Koalicija IDS-a teško porazila SDP

Izbori za mjesne odbore u gradu Puli (D. MEMEDOVIĆ)
Izbori za mjesne odbore u gradu Puli (D. MEMEDOVIĆ)

Koalicija "Za Pulu – Forza Pola", koju čine IDS, HNS, Istarski umirovljenici, Zeleni, BDSH i Istarski Laburisti, nadmoćni je pobjednik izbora za 16 vijeća pulskih mjesnih odbora koje je obilježila izrazito mala izlasnost birača od tek oko 13,5 posto, odnosno glasalo je 6.822 birača od mogućih 50.734 s pravom glasa.

Prema izbornim rezultatima IDS-ova koalicija je osvojila apsolutnu većinu u 14 od 16 mjesnih odbora, preuzevši SDP-u i nezavisnim listama četiri mjesna odbora od posljednjih izbora za mjesne odbore. Štoviše, i na Velom Vrhu IDS ima najveći broj glasova ali podjednak broj mandata kao drugoplasirana lista koju predvodi nezavisni Marino Drandić. Jedino u Štinjanu IDS nije slavio, tamo je uvjerljivu pobjedu odnijela jedina konstantna nezavisna lista koju predvodi Dušan Beba Babić. Koalicija "Za Pulu – Forza Pola" ukupno je osvojila 97 od 146 mandata.

- Nadmoćna pobjeda IDS-a na izborima za Vijeća mjesnih odbora Pule nedvojbeno pokazuje našu snagu, organiziranost i spremnost da odgovorno upravljamo našim gradom, te potvrđuje činjenicu da nam je svaki mjesni odbor, svaki kvart, svaka ulica i svaki žitelj našeg grada zaista bitan. Veliko hvala našim partnerima, brojnim političkim strankama, predstavnicima nacionalnih manjina te udrugama koje su poduprijeli naš put, izjavio je predsjednik IDS-a Pule Valter Boljunčić, zahvalivši se svim građankama i građanima Pule koji su se odazvali na ove izbore i svima onima koji su povjerenje dali koaliciji "Za Pulu – Forza Pola".

Predsjednik IDS-a Pule naglasio je da je ovaj izvrstan izborni rezultat potvrda da rade dobar posao u gradu i u mjesnim odborima, te da je odraz njihovog dosadašnjeg rada i dokaz da su građani zadovoljni načinom i radom funkcioniranja Mjesnih odbora.

- Raduje nas, ali i obvezuje, činjenica da su građani prepoznali rezultate koji stoje iza našeg rada i ponovno nam ukazali povjerenje, izjavio je Boljunčić dodajući da ih rezultati ovih izbora obvezuju i motiviraju da budu i dalje ustrajni u ostvarenju svih onih programa koje su si zadali u ovome mandatu.

Boljunčić je zaključio da će se izabrani predstavnici IDS-ove koalicije baviti konkretnim stvarima i svakodnevnim radom na ostvarivanju potreba i želja svih građana Pule.

Osim uvjerljive pobjede koalicije IDS-a ovi izbori imali su, shodno tome, i težak poraz SDP-a kao predvodnika Koalicije "Pula Zajedno - Pola Insieme" u kojoj su još HSU, SDSS, OraH i Istarski demokrati. Štoviše, od kako se SDP odvojio od IDS u Istri i Puli, ovo je najteži poraz SDP-a u proteklih pet-šest godina "samostalnosti", odnosno raskidanja koalicije.

"Unatoč skromnoj izlaznosti od 13,5 posto čestitke izbornim pobjednicima i puno uspjeha u radu mjesnih odbora, uz nadu da će isti obavljati ulogu te imati značaj koji zaslužuju. Hvala i svim građanima koji su nam dali svoj glas jer to nam je poticaj za daljnje aktivnosti te vjerujemo da će naših 24 vijećnika doprinijet svojim radom razvoju mjesne samouprave.", još u nedjelju navečer na svom Facebook profilu priznao je težak poraz predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić.

Koliki je poraz SDP-ove koalicije najbolje potvrđuje podatak da su osvojili jedan mandat manje od zajedničkih mandata HDZ-a (8) i nezavisnih lista (17). Jedini koji su pokvarili maksimalnu pobjedu koalicije IDS-a su birači mjesnih odbora Veli Vrh i Štinjan. Doduše, na Velom Vrhu IDS je osvojio jednak broj mandata kao i nezavisna lista dosadašnjeg predsjednika MO-a Marina Drandića, obje liste osvojile su četiri mandata, uz jedan HDZ-a, no IDS je i na Velom Vrhu dobio više glasova birača. Tako Štinjan ostaje posljednji bastion koji se odupire IDS-u. Nezavisna lista čiji je nositelj Dušanko Babić dobila je gotovo polovicu glasova birača mjesnog odbora gdje je zabilježena najveća izlaznost i nastavlja voditi najudaljenije pulsko naselje s apsolutnom većinom u vijeću MO-a s četiri mandata, dok su dva pripala IDS-u i jedan SDP-u.

- Najviše mi je drago, uz našu pobjedu, da je u Štinjanu zabilježena najveća izlaznost birača od svih pulskih mjesnih odbora. Mještani su odlučili ponovno ukazati povjerenje nama mladima, dokaz da smo u prošlom mandatu dobro radili u interesu svih, kako mještani sami kažu, "građana Štinjana". Mogu obećati da ćemo tako nastaviti i dalje raditi za dobrobit Štinjana i naših mještana. Zahvalio bi se svim Štinjancima koji su izašli na izbore i svima koji su nam ukazali povjerenje, kazao je Dušan Beba Babić, nositelj Kandidacijske liste grupe birača Mjesnog odbora Štinjan, koji nije želio komentirati da je jedini uspio pokvariti uvjerljivu pobjedu koalicije IDS-a po ostalim mjesnim odborima već im je samo čestitao.

Osim Drandića i Babića koji su osvojili četiri mandata, rezultat za pohvalu svakako je i onaj Kristijana Biterija čija je nezavisna lista u MO Stari Grad osvojila tri mandata. Lista Steve Golubića na Verudi je osvojila dva mandata, kao i Marija Langer na Stoji, dok su liste Vladimira Percana i Alena Kmetca osvojile po jedan mandat u MO Sv. Polikarp-Sisplac i Nova Veruda. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter