Izbori za Europarlament: Koga možemo birati?

Europski parlament (arhiva)
Europski parlament (arhiva)

Dvadeset i pet listi, sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih, 275 kandidata, borit će se 25. svibnja za 11 mjesta u Europskom parlamentu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je jučer navečer zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za euroizbore. Na listama je 180 kandidata (65,5 posto) i 95 kandidatkinja (34,5 posto).

Najmlađi kandidat je Mihael Peklar iz ORaH-a, rođen 1995., a najstariji Vladimir Konečny iz Abecede demokracije, rođen 1934. godine.

Najmlađa kandidatkinja je Marija Drenski iz Hrvatske radničke stranke (1991.), a najstarija Jasna Tkalec iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (1941.).

Među sedam koalicija koje izlaze na izbore za Europski parlament su i koalicije dviju najjačih stranaka - SDP-a i HDZ-a. SDP na izbore izlazi s HNS-om, IDS-om i HSU-om. HDZ je na čelu koalicije u kojoj su HSS, HSP-AS, BUZ, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka.

Savez za Hrvatsku koalicija je osam stranaka desnice u kojoj su HDSSB, Akcija za bolju Hrvatsku, Autohtona HSS, HRAST, HSP, Hrvatska zora stranka naroda, Obiteljska stranka i Zavjet za Hrvatsku.

Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku čine Partnerstvo hrvatskog centra. U koaliciji na izbore izlaze Demokratska stranka žena, Hrvatska stranka nezaposlenih i Akcija slavonsko baranjskih umirovljenika, na isti način nastupaju i Zeleni Hrvatske, Agenda mladih demokrata i zelena stranka, a izbornu sreću zajednički će iskušati i Naša stranka te Nova srpska stranka.

Samostalno na euroizbore izlaze Hrvatski laburisti - stranka rada, te ORaH Mirele Holy. Na isti način nastupa i Abeceda demokracije, Akcija mladih, Autohtona Hrvatska stranka prava, Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka.

Hrvatska radnička stranka, Hrvatska stranka reda, Međimurski demokratski savez, Nezavisna lista Ante Đapića također izlaze samostalno. Biračima se samostalno predstavljaju i Piratska stranka, Pokret za modernu Hrvatsku, Savez za promjene, Snaga Roma Hrvatske, Socijalistička partija Hrvatske, Socijalistička radnička partija Hrvatske, Stranka hrvatskog zajedništva i Stranka umirovljenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter