Izbori u Sjevernoj Koreji, izlazak obavezan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Birači u Sjevernoj Koreji počeli su u nedjelju izlaziti na izbore za novi saziv parlamenta, prvi put nakon što je u prosincu 2011. vlast u zemlji preuzeo Kim Jong-un koji je naslijedio svog oca Kim Jong-Ila.

Izbori se održavaju za Vrhovnu narodnu skupštinu, koja broji 687 zastupnika i ima zakonske ovlasti da odobrava državni proračun i imenuje visoke dužnosnike, poput članova moćne Nacionalne komisije za obranu. U praksi to se tijelo sastaje dvaput na godinu i potvrđuje odluke Kim Jong-Una i vladajuće Radničke partije.

U svakoj izbornoj jedinici ima samo jedan kandidat, a Kim Jong-un, bez protukandidata, natječe se u izbornoj jedinici 111 - Paektusan, planinskom okrugu na granici s Kinom. U narodnom folkloru ta je izborna jedinica slavna po tome što se u njoj na izborima kandidirao njegov otac i prethodnik Kim Jong-il.

Glasanje je u Sjevernoj Koreji obavezno i rezultati se objavljuju sljedeći dan. Odaziv je obično nešto manji od sto posto, na prošlim je izborima bio 99,98 posto.

Analitičari kažu da ova vježba demokracije funkcionira i kao popis stanovništva i mehanizam za provjeru njihovog boravišta te otkrivanje prebjega. Politički promatrači očekuju rezultate glasovanja da bi vidjeli i koga je mladi vođa odlučio maknuti s vlasti nakon što je pogubio svoga ujaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter