Izbori u Makedoniji, Portugalu, Peruu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladajuci VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog proglasio je pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji, pošto je izborno povjerenstvo nakon 42 posto prebrojanih glasova objavilo da je ta stranka osvojila 40 posto glasova.

"Nikola Gruevski ostaje premijer Makedonije", rekao je clan izvršnog odbora stranke Zlatko Gorcev, prenosi Reuters.
Kako se ocekuje, konzervativni VMRO-DPMNE ce za sastavljanje stabilne vlade morati potražiti koalicijskog partnera medu strankama albanske manjine, a najvjerojatnije ce to biti ona stranka koja osvoji najviše glasova.

Desni centar u Portugalu


Portugalska Socijaldemokratska stranka (PSD), stranka desnog centra, premocno je pobijedila na nedjeljnim izborima ispred dosad vladajucih socijalista koje su biraci kaznili zbog oštrih mjera štednje dogovorenih u sklopu paketa pomoci EU-a i MMF-a vrijednog 78 milijarda dolara. Rezultati su pokazali da je PSD Pedra Passosa Coelha, koji bi trebao zamijeniti premijera na odlasku Josea Socratesa, osvojio 39 posto glasova, odnosno 105 mjesta u 230-clanom parlamentu.

Ocekuje se da ce nova vlada desnog centra moci brzo provesti reforme, ukljucujuci povecanje poreza i smanjenje potrošnje, kako bi smanjila portugalski deficit i dug.

Pocetkom travnja Portugal je duboko ušao u recesiju i postao iza Grcke i Irske treca zemlja eurozone koja se obratila za financijsku pomoc Europskoj uniji i MMF-u.

Peru ostaje lijevom centru


Bivši vojni dužnosnik i kandidat lijevog centra Ollanta Humala proglasio se pobjednikom peruanskih predsjednickih izbora održanih u nedjelju.

Prema dosad prebrojanim glasovima, Humala ima tijesnu prednost od 1,4 posto glasova u odnosu na svoju protukandidatkinju, zastupnicu desnice Keiko Fujimori, kci bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija koji je u zatvoru zbog korupcije.

Kako se ocekuje, Humalina prednost bi trebala dodatno porasti pošto se prebroje glasovi s birackih mjesta u siromašnim ruralnim podrucjima Perua.

"Želimo gospodarski razvoj uz socijalnu osjetljivost", rekao je 48-godišnji Humala u nedjelju navecer. Peru je jedna od zemalja s najbržim gospodarskim razvojem u posljednjih deset godina i najveci je izvoznik plemenitih i neplemenitih metala u svijetu, no unatoc tomu trecina stanovnika zemlje i dalje živi u siromaštvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter