Izbori u Madarskoj: Orbanova stranka vodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fidesz, konzervativna populisticka stranka premijera Viktora Orbana, vodi na parlamentarnim izborima održanima u Madarskoj u nedjelju, pokazale su ankete po izlasku s birališta.

Ti rezultati još ne pokazuju hoce li Fidesz zadržati dvotrecinsku vecinu u parlamentu, ali cini se da je ta stranka s velikom prednošcu pobijedila na izborima.

Fidesz je osvojio 48 posto glasova, savez lijevog centra 27 posto i stranka krajnje desnice Jobbik 18 posto, prema podacima instituta Nezopont. Mala ekološka stranka lijevog centra LMP uspjela se, prema tim anketama, održati u parlamentu sa šest posto osvojenih glasova.

"Izborni sustav je nepravedan. To je kao da Fidesz treba preskociti 100 m, a oporba 400 m prepona", izjavio je nakon objave prvih rezultata Gordon Bajnai, bivši tehnokratski premijer i jedan od celnika ljevice.

Prvi djelomicni rezultati se ocekuju kasnije tijekom veceri, kao i razdioba mjesta u parlamentu.

Na izborima 2010. Fidesz je osvojio 52,7 posto glasova i dvije trecine zastupnika.

"Nadam se da ce sudjelovanje danas biti visoko, jer ce to olakšati stvaranje jake vlade", rekao je Orban (50) u nedjelju ujutro u Budimpešti.

Posljednjih dana vršio je pritisak i mobilizirao svoje pristaše, strahujuci da nece doci glasati uvjereni u da je pobjeda osigurana. Fidesz je po anketama i prije glasovanja uvjerljivo vodio.

Oko 8,2 milijuna biraca bilo je pozvano izabrati 199 zastupnika.

Cetiri godine vladavine Viktora Orbana polariziralo je društvo te bivše zemlje komunistickog bloka, clanice Europske unije od 2004.

Kampanja Fidesza se uglavnom vrtila oko vrlo popularnog smanjenja od više od 20 posto cijene energenata u domacinstvima od 2013. što je u drugi plan gurnulo povišenje poreza prethodnih godina.

Orban, bivši antikomunisticki disident neosporavan u svoj stranci, pripisuje si zasluge za rast gospodarstva od 1,2 posto u 2013. godini. On je ponosan na svoju borbu protiv nezasitnosti stranih kompanija, kojima su odredeni visoki porezi.

Glavno je pitanje izbora hoce li Fidesz ponovo dobiti dvotrecinsku vecinu koja ce mu omoguciti da oblikuje zemlju po svojoj mjeri. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter