Izbori u BiH: Jača HDZ, slabe SDP i SNSD

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi rezultati općinskih izbora u Bosni i Hercegovini pokazali su kako su oni ojačali poziciju HDZ-a BiH, ali i Stranke demokratske akcije (SDA), dok je raspoloženje birača pokazalo da slabi popularnost Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) te Saveza nezavisnoh socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu Milorad Dodik što bi sve moglo utjecati na dogovore o novim vladajućim koalicijama i raspletu političke krize u toj zemlji.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u nedjelju navečer da su rezultati koje je njegova stranka ostvarila na lokalnim izborima definitivno pokazali da se bez nje više neće moći napraviti nikakva vlast i da je to činjenica koju će svi morati uvažiti.

HDZ BiH i HDZ 1990. u predstojećem bi razdoblju trebali odlučiti s kojim će bošnjačkim političkim strankama ući u koaliciju na državnoj, ali i na razini Federacije BiH. 

Prema nepotpunim informacijama o izbornim rezultatima koje su bile dostupne u nedjelju navečer bošnjačko se političko tijelo u stanovitoj mjeri distanciralo od Socijaldemokratske partije (SDP BiH) jer je ta stranka izgubila pozicije načelnika u važnim općinama poput Bihaća i sarajevskog Novog Grada gdje su pobijedili kandidati Stranke demokratske akcije (SDA).

"SDA je ponovno najveća i najjača politička stranka u BiH", izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić pojašnjavajući kako je njegova stranka dobila  najmanje trideset načelničkih pozicija.

U Republici Srpskoj Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostat će na vlasti u 20 općina no to je znatno slabiji rezultat te stranke nego prije četiri godine. 

Prema preliminarnim informacijama SNSD je izgubio načelnička mjesta u trinaest općina u kojima su na vlast došli kandidati Srpske demokratske stranke (SDS) ili Partije demokratskog progresa (PDP).  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter