Izbori: U 8. izbornoj jedinici 17 listi i 238 kandidata

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Na predstojećim parlamentarnim izborima 11.rujna u trku za saborske mandate kreće ukupno 2.456 kandidata čija će imena birači moći zaokruživati na ukupno 177 listi, što je 11 listi više nego u studenom prošle godine. Više je listi i u 8. izbornoj jedinici u kojoj se za četiri zastupnička mandata u rujnu natječe ukupno 238 kandidata i kandidatkinja.

I dok je u studenom lani na parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici koja obuhvaća izborna područje Istarske županije i zapadni dio Primorsko-goranske županije bilo ukupno 15 listi, sada pred birače izlazi 17 listi. Dodajmo i to da je na izborima 2011. godine u 8. izbornoj bilo čak 26 izbornih lista.

Analizirajući sastav listi za koje će idućeg mjeseca glasati istarski birači pokazalo se da ni ovog puta stranačka vodstva nisu ponudila neka velika iznenađenja. Ona poznatija imena, osobito široj javnosti, nalaze se isključivo na listama koje predvode velike stranke poput SDP-a i HDZ-a i vladajućeg IDS-a u Istri. Do zadnjeg se trena nije se znalo kako će izgledati lista HDZ-a koju predvodi Oleg Butković, no mnoge nije iznenadilo što se zbog bliskosti s Karamarkom nije spominjalo ime HDZ-ovog ministra turizma Antona Klimana koji je očito ipak uspio pronaći kompromis s novim predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, zadobivši sada na HDZ-ovoj listi posljednje 14. mjesto.

Flego zadnji na listi

Naime, Kliman je na izborima u studenom bio drugoplasirani odmah nakon Butkovića, a sada je njegovo visoko drugo mjesto zauzeo Jurica Šiljeg, 42-godišnji umaški stomatolog koji je nedavno preuzeo vođenje istarskog HDZ-a gdje je zamijenio dotadašnjeg predsjednika Ivana Bubića. Novost je što su HDZ-ovci sada na listu stavili "svog prvog čovjeka u Istri" jer na prošlim je izborima to izostalo - tadašnji predsjednik Bubić nije bio na listi. Također HDZ-ovci su na listi zadržali svega nekoliko "starih" imena, a maknuli su primjerice Sunčanu Glavak bivšu glasnogovornicu Vlade, Zrinka Kajfeža bivšeg predsjednika pulskog HDZ-a, a nema ni Miriam Krvatin koja je u međuvremenu osnovala svoju stranku Blokirani-Deblokirajmo Hrvatsku, koja također izlazi na izbore.

Na listi HDZ-a Istranima bi moglo biti poznato ime liječnika Dubravka Markovića neurologa iz pulske Opće bolnice koji se nalazi 9. mjestu. Za razliku od prošlih izbora, kada su oko sebe okupili niz stranaka poput Hrasta, HSP Ante Starčević, BUZ-a, HSLS-a, Hrast-a, HDS-a, sada na predstojeće rujanske izbore, HDZ u Istri izlazi samostalno.

S druge strane, koalicijsku taktiku nije mijenjao IDS koji je i na prošlim izborima išao zajedno s Primorsko-goranskim savezom i Listom za Rijeku. Prvih pet pozicija na listi poslagana su doslovno  copy-paste metodom kao i na izborima u studenom, a IDS na zajedničkoj listi ima 11 svojih kandidata. Listu i ovaj put predvodi predsjednik Boris Miletić iza kojeg slijede rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza, gradonačelnik Labina Tulio Demetlika, predsjednik PGS-a Darijo Vasilić i predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Čakić Kuhar.

Na listi više nema IDS-ovog ministra turizma Darka Lorencina koji je očito odlučio izaći iz aktivne politike budući da ga nema ga ni u tijelima stranke, a Lorencina je sada na sedmom mjestu  zamijenila Dorotea Pešić Bukovac. Nakon tragične smrti člana predsjedništva Marina Grgete koji je zauzimao 13. mjesto na listi, umjesto njega na izbore će ići zamjenik porečkog gradonačelnika Loris Peršurić. Čudi posljednje 14. mjesto na listi koje su u IDS-ovci dodijelili istarskom županu Valteru Flegu koji je jedno od njihovih najprepoznatljivijih lica, no očito je to bila njegova želja jer mu je navodno i dalje veći prioritet biti župan nego zasjesti u saborske klupe. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter