Izbori: Popisi kandidata u 8. izbornoj jedinici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Činjenica da se Sabor formalno raspušta u petak i da je pitanje dana kad će predsjednica Republike odrediti datum novih izbora, natjeralo je političke stranke u petu brzinu, pa i u osmoj, riječko-istarskoj jedinici gdje se počinju sastavljati popisi kandidata.

Kad je u pitanju SDP-ova Narodna koalicija, stav je Iblera da se liste minimalno mijenjaju u odnosu na izbore 2015. godine, a to se posebno odnosi na 8. jedinicu gdje HSS neće imati kandidata. No, unatoč tome što bi naizgled sve moglo biti isto, ipak promjena mora biti: naime, očekuje se da će ovoga puta na listi biti SDP-ova predsjednica Glavnog odbora Romana Jerković, i to vjerojatno na trećem mjestu, iza Željka Jovanovića i Peđe Grbina koji su i ranije nosili listu.

Prostora ima

Potom bi slijedili HSU-ov predsjednik Silvano Hrelja i, ovoga puta, HNS-ova gradonačelnica Kraljevice Nada Turina-Đurić, koja je u prošla dva izborna ciklusa bila u 7. jedinici, a sada je HNS u međustranačkim pregovorima dobio jedno sigurno ulazno u mjesto u ovoj jedinici. Iako u HNS-u tvrde da bi onda HNS imao još jedno mjesto niže na listi, oko desetog mjesta, u SDP-u neki kažu da to nije potrebno. U svakom slučaju, iako se spominjalo da bi laburistica Nansi Tireli mogla biti također na listi u 8. jedinici, izgleda da tako neće biti te da Tireli neće na izbore ni kao članica Hrvatskih laburista-stranke rada, ni kao nezavisna, jer se tome usprotivio dio SDP-ovaca, a onda na njeno ranije mjesto ulazi Nada Turina-Đurić.

Nakon nje slijedit će vjerojatno Ana Komparić-Devčić ili pak netko od istarskih SDP-ovaca, vjerojatno predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić ili Umažanka Tanja Vrbat, zatim predsjednik crikveničkog SDP-a Dino Manestar, a potom niz manje poznatih imena, poput Ade Damjanac iz Fažane. Budući da laburista više nema, na listi zapravo ima dosta prostora za nova imena, a hoće li na listi ostati kadrovi bliski Zlatku Komadini, tajnik gradskog SDP-a Walter Volk i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, uskoro će se vidjeti. Bit će to test može li šef stranke Zoran Milanović prihvatiti prisutnost Komadininih ljudi, no za očekivati je da upravo takvi budu prijedlozi Gradskog odbora SDP-a Rijeke na sjednici u četvrtak, te Županijskog odbora u ponedjeljak 18. srpnja. Spominje se i mogućnost da Gradski odbor ovoga puta kandidira i zamjenika gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića. Postoji i šansa, kažu upućeni, da na listi u 8. jedinici ovoga puta možda bude novljanski šef SDP-a Saša Đujić, koji je sada ušao u najuži Milanovićev tim, ako se procijeni da je u 7. jedinici ovoga puta gužva zbog prisutnosti HSS-a. Naime, to je jedinica u kojoj će se kandidirati gradonačelnik Samobora, šef stranke Krešo Beljak, koji bi u slučaju pobjede ušao u vladu pa na listi mora biti još kandidata HSS-a.

Nevidljivi Most

Sličan princip zadanosti liste vrijedi i za savez IDS-PGS: lista će praktički biti ista kao prošli put, vodit će je IDS-ov predsjednik Boris Miletić, tri prva kandidata bit će iz te stranke, a četvrti ponovno predsjednik PGS-a Darijo Vasilić. Tu odluku trebala bi danas potvrditi konvencija PGS-a, a iz te stranke uvjeravaju da će Vasilić, mada ujedno i gradonačelnik Krka, ako prođe u Sabor, doista i obavljati zastupničku dužnost. U toj su stranci sigurni da bi ovoga puta mogao proći četvrti kandidat po redu, dakle Vasilić, jer očekuju pad podrške HDZ-u, a prošle godine nedostajalo im se svega tisuću-dvije glasova za prolaz Vasilića. Ipak, razmišlja se i o proširenju saveza te bi se stranci Pametno u Rijeci mogla ponuditi suradnja na listi saveza IDS-PGS u 8. jedinici, a moguće i u 7. jedinici, ako se takav širi dogovor postigne.

I dok su SDP-ova i IDS-ova koalicija, koje će nakon izbora potpisati sporazum o podršci Milanovićevoj vladi, više-manje na sličnim pozicijama kao 2015. godine, u HDZ-u se mogu očekivati promjene: stranka ovoga vikenda dobiva novog predsjednika Andreja Plenkovića, te je jasno da će to dovesti do promjene odnosa snaga na terenu. No, čini se da ministar i predsjednik županijskog HDZ-a Oleg Butković solidno kotira i u novim odnosima snaga – iz stranke spominju njegovo ime kao nositelja liste i na ovim izborima, a po izjavama koje Butković ovih dana dana daje, jasno je da mu je stranka ispred kadrova te da mu činjenica da ga se ranije pripisivalo Karamarkovim ljudima ne smeta, budući da je spreman jednako tako raditi i za HDZ na čelu s Plenkovićem. No, daljnji niz imena i sastav liste u toj stranci zasad nije tema, sve dok HDZ ne dobije novog predsjednika.

Na koncu, Most: listu će, kako se očekuje, nositi Ines Strenja Linić, a je li Most uspio u ovih nekoliko mjeseci sudjelovanja u vlasti okupiti kakvu širu ili novu ekipu u Rijeci, još nije poznato. Naime, Most je potpuno nevidljiv u političkom životu Rijeke te zasad nije poznato u koga će se ova stranka pouzdati na izborima u rujnu, osim u popularnu Strenja Linić. (Tihana TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter