Izbori po demokratskim standardima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi krug predsjednickih izbora u Hrvatskoj potvrdio je opce medunarodne demokratske standarde iako preostaje još problema koje svakako treba hitno rješavati, zakljuceno je u ponedjeljak na predstavljanju privremenog izvješca izborne promatracke misije koju su u Hrvatskoj postavili Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) te Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Pozitivni razvoj dogadaja što ga je misija primijetila tijekom ovih izbora jasno ukazuje na to da je mnogo napravljeno da bi se unaprijedio izborni proces. Medutim, postoje stvari koje je potrebno mijenjati nabolje. Zakon o izboru predsjednika u osnovi je nepromijenjen od 1992. te je opcenit, nedostaje mu razrade i nije uskladen s drugim zakonima, a potrebno je mijenjati i proces predaje pritužbi i žalbi.

Iako smo sretni zbog pozitivnog ozracja i postignutih standarda, pozivam hrvatske vlasti da iskoriste ovaj trenutak i brzo krenu naprijed, posebno što se tice zakonskog okvira, te da ga promijene još prije sljedecih parlamentarnih izbora", rekao je Daan Everts, voditelj misije. Everts je naveo još nekoliko podrucja izbornog procesa koje je nužno mijenjati i unaprijediti.

"Financiranje predsjednickih kandidata još uvijek je nedovoljno transparentno, i na tome treba poraditi. Potrebno je uvesti sustav sankcioniranja za nepoštivanje odredbi o transparentnom financiranju, kao i mjere provedbe zakona", rekao je Everts.

Dodao je da su izbori bili dobro medijski praceni, ali je zakonski okvir, zbog odredbi o jednakom predstavljanju svih kandidata, donekle ogranicavao uredivacku politiku te time i informacije koje su bile dostupne biracima.

U privremenom izvješcu generalno stoji da su i vlast, i kandidati, i biraci imali prilican stupanj povjerenja u nepovredivost izbornog procesa, izborna je administracija radila transparentno i otvoreno, a glasanje je proteklo na miran i uredan nacin.


Podijeli: Facebook Twiter