Izbori: Nikad manje konkretnih programa i projekata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva dana dijele nas od izbora, a kao i u ostatku Hrvatske gdje se izbori očekuju s velikim nestrpljenjem, s obzirom na to da su dvije velike stranke gotovo izjednačene po podršci, tako se i u 7. i 8. jedinici koje pokrivaju Primorsko-goransku županiju i Istru, broje zadnje minute do konačnog »obračuna«.

Blizu praga

Kad je u pitanju 8. jedinica, natječe se 15 lista – A-HSP, potom stranka Milana Bandića, koja u Istri surađuje s Istarskim demokratima Damira Kajina, potom Domoljubna koalicija HDZ-a na čijoj su listi prvaci stranke na području PGŽ-a i Istre, ali i Sunčana Glavak koja je »uvezena« iz treće jedinice.

Listu Hrvatske konzervativne stranke Ruže Tomašić vodi Mile Biondić, koji je kampanju prilično zapaprio sukobima s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i intendantom Oliverom Frljićem, pa zatim Most koji vodi prepoznatljiva liječnica Ines Strenja-Linić, potom Slavko Linić i Luka Denona u ime Josipovićeve Naprijed Hrvatske u savezu s Reformistima Radimira Čačića, pa pomalo pasivni ORaH te Akcija mladih koja je ovoga puta na izbore krenula sama, i time si umanjila šanse.

Tu je i Markićkin Pokret Domovina te regionalistički savez IDS-PGS-Lista za Rijeku kao dio većeg lijevog bloka koji će postizborno surađivati sa SDP-om, pa živopisni Pokret Zajedno sa Slavicom Šotom i Vedranom Spadoni-Štefanić te majušne lijeve stranke Radnička fronta i SRP koje okupljaju mlado-marksiste i klasične marksiste, i na kraju Hrvatska raste čiju listu nose Željko Jovanović i Peđa Grbin te Silvano Hrelja (HSU) i Nansi Tireli (Laburisti) kao vrlo jaka imena, dok u nastavku liste slijedi niz slabo prepoznatljivih kandidata. Na kraju, uvijek je tu i Živi zid, s listom skrpanom od više-manje anonimnih kandidata, ali uz jaku karizmu Vilibora Sinčića koji je postao brand za svoju stranku.

Dva trenda

Nastavljaju se dva trenda: prvo, scena je jako bipolarno podijeljena i u 7. i u 8. jedinici, vodi se nikad tješnja trka između dviju velikih stranaka, uz mogućnost da u svakoj od jedinica prođe eventualno još samo jedna manja stranka kao »treći put« kakvoga mnogi građani iskreno priželjkuju kao alternativu kompromitiranim velikim strankama. I drugo, osim HDZ-a, SDP-a i neke manje treće opcije (koja varira, ovisno o jedinicama, pa bi to u 8. mogao osim Mosta biti i Slavko Linić ili Damir Kajin), na listama je puno antipolitičkih i antiestablishment stranaka, autsajdera koji se bazično bore protiv sustava, institucija, banaka, dakle protiv politike kao takve.

Tu spada i ORaH, mada ga vodi bivša ministrica Mirela Holy, ali čiji kandidati čak pozivaju na križanje listića kao antipolitički čin, potom je tu Živi zid, ali i Pokret Zajedno, SRP, Akcija mladih u određenoj mjeri... Svi se oni bore protiv velikih stranaka kao eksponenata moći, korupcije, nepotizma, zaštite krupnog kapitala i krupnih tajkuna – zapravo, s vrlo malim šansama za uspjeh, ali uz puno bukača koji dođu zviždati Jovanoviću, Liniću i HDZ-u.

I dalje će se sve svoditi na velike igrače, jer to i jest real-politika, a specifičnost je ove kampanje da su se poruke gotovo isključivo vezale uz  nacionalne teme i politiku, odnosno ideološka prepucavanja SDP-a i HDZ-a. Ibler je spominjao svoje dobre rezultate i blatio protukandidata, a središnjica HDZ-a uzvraćala više-manje istom mjerom, napadom na aktualnog premijera. Nikad manje programa, nikad manje projekata, pa su se jedva mogle čuti rasprave o gradnji Žute Lokve, Ipsilona ili nizinske pruge. Niti vladajući SDP nudi nove projekte, niti HDZ ima čime uzvratiti – utoliko, kampanja je bila dosta štura i isprazna, svedena u svim jedinicama samo na odnos Milanović-Karamarko, i obrnuto.

Samostalna borba

No, imala je jednu specifičnost – borbu za preferencijalne glasove. To je novum ovih izbora, i kandidati su se jako potrudili raditi osobne, personalizirane kampanje pa je tako rođeno nekoliko novih zvijezda.

 U 8. jedinici HNS-ovac Andrej Poropat na listi sa SDP-om gradi svoju kampanju i udaljen je od ostatka liste te također ima svoje promotivne materijale i istupe, a u unutarstranačkoj SDP-ovoj borbi za glasove je i potpredsjednik i tajnik riječkog SDP-a Walter Volk, koji također gradi vlastitu kampanju na društvenim mrežama i u bazi, uvjeren da i kao posljednji na listi, četrnaesti, ima šansu ući jer su uz njega uglavnom svi riječki SDP-ovci, iz svih struja.

Realno, ovi izbori ponovo će završiti dominacijom velikih stranaka, SDP-a i HDZ-a i u 7. i u 8. jedinici. Pritom SDP, kako se čini, nije u opasnosti i izgleda kao da će uspjeti povratiti povjerenje u svojoj bazi na zapadu države, a uz pomoć IDS-a u Istri zadržati dominaciju ljevice. Najzanimljiviji bit će odgovor na pitanje koja je to treća snaga koja u Istri i PGŽ-u ima prolaz – jesu li to biračima dobro poznati Slavko Linić ili Damir Kajin, ili pak novi Most koji je velika nepoznanica, ali jaše na valu očajničke potrage birača za novim idejama i novim ljudima. Tko god bi se kladio, mogao bi pogriješiti jer bit će doista napeto i neizvjesno. (T. TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter