Izbori nakon dovršetka pregovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je u sinocnjem Dnevniku plus HTV-a da bi se parlamentarni izbori trebali održati nakon dovršetka pristupnih pregovora s Europskom unijom, odnosno do kraja 2011. godine. Na podpitanje hoce li to biti u studenome ili prosincu Kosor je odgovorila da ce to biti "kada se dogovore tamo gdje Ustav RH to odreduje".

U vezi s referendumom o pristupanju EU Kosor je pojasnila da nakon završetka pregovora slijedi potpisivanje pristupnog ugovora, a nakon toga se raspisuje referendum u roku od 30 dana. Ocijenila je kako bi bilo dobro da se parlamentarni izbori odvoje od toga.

Što se tice prosvjeda, Vlada razumije da situacija nije jednostavna, ali mislim da u ovoj godini imamo šanse postici i gospodarski oporavak i druge ciljeve, istaknula je Kosor. O prosvjedima ispred zgrade u kojoj stanuje Kosor je rekla da je tada bila na sastanku s potpredsjednicom Komisije i europskom povjerenicom za pravosude Viviane Reding. Govoreci o preokretanju negativnih gospodarskih trendova Kosor je izrazila ocekivanja da ce do sredine godine to biti vidljivo i da ce vladini projekti poceti davati rezultate.

Kosor je rekla da ce se odazvati pozivu u parlament i to onih koji priznaju da je predsjednica vlade i da je na celu vlade koja ima puni legitimitet, a predsjednik SDP-a Zoran Milanovic kaže da to nema. "Mislim da je cijela borba na politickoj sceni, koja je dopuštena, prešla neke granice i ovo što imamo danas je sigurno posljedica atmosfere mržnje koja dolazi posljednjih mjeseci, prije svega, iz SDP-a i njihove udarne trojke od Rijeke, pa nadalje", rekla je Kosor spomenuvši pri tome saborske zastupnike Željka Jovanovica, Slavka Linica i druge.

"Borbu protiv korupcije koju je do posljednjeg daha bez obzira na ime i prezime otvorio HDZ oni su cijelo vrijeme pokušavali pretvoriti u opcu kriminalizaciju vodece stranke. HDZ je otvorio najbolnija i najteža pitanja za sebe, ali i pokazao da ima hrabrost jer je to važno za Hrvatsku. SDP je uspio u svojoj nakani oznaciti kao kriminalnu organizaciju stranku koja se bori protiv korupcije i onih koji su zlorabili ovlasti", drži premijerka.

Na tvrdnju novinara da medu njima ima istaknutih pojedinaca, cak i bivši premijer, Kosor je rekla da je "teško nositi taj teret", ali je sigurna da ce gradani prepoznati da su se uhvatili u borbu protiv korupcije bez ostatka.

Govoreci o razgovoru s predsjednikom Republike, odnosno svojevrsnom posredovanju izmedu oporbe i vladajucih, Kosor je rekla kako je dobro da se razgovara i da ce ona osobno i kao predsjednica vlade uvijek inzistirati da se razgovara oko kljucnih pitanja u državi i ako ima problema, smatra da rješenja možemo pronalaziti samo razgovorom.

Upitana je li Predsjednik u cijeloj prici oko zahtjeva oporbe da se datum izbora objavi odmah bio neutralan, Kosor je odgovorila kako bi možda bilo bolje da predsjednik nije u izjavama odvojio HDZ na jednu stranu, a sve ostale stranke na drugu. Tvrdi kako su i HDZ koji je govorio o održavanju izbora do kraja godine, i oporba koja je tražila da budu na jesen, zapravo govorili o istome, ali je postojala tendencija da se HDZ izdvoji. Nastavljamo razgovore unutar najvece stranke koalicije i nakon toga u vladajucoj koaliciji u cjelini, rekla je Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter