Izbori korektni, no treba mijenjati zakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izjavio je veceras da je izborni dan u Hrvatskoj protekao iznimno korektno, uz sporadicne nepravilnosti, te ustvrdio kako je zbog više nepravilnosti uocenih tijekom izborne kampanje potrebno što prije pristupiti izmjenama izbornog zakonodavstva.

Dan je protekao iznimno korektno, uz cetiri sporadicna slucaja koja gotovo da nisu vrijedna spomena, nije se dogodilo ništa loše, kazao je Hrvatin, izrazivši uvjerenje da "smo tu pokazali svoju zrelost i da ce tako biti i ubuduce".
Hrvatin je ponovio stav DIP-a da je zbog nepravilnosti vezanih uz popise biraca potrebno što prije pristupiti izmjenama zakonske regulative vezane uz izbore.

Državno izborno povjerenstvo je vec barem tri godine na to upozoravalo i zahtjevamo da se donese jedan kompletni izborni kodeks koji ce obuhvacati mogucnost reguliranja svih izbora, ne samo parlamentarnih nego lokalnih i predsjednickih na istim principima te modernizirati pravila o medijima i nacinu istupanja stranaka putem medija, popisu biraca i nacinu organiziranja glasovanja u inozemstvu.

Prve službene rezultate najavio je za 21 sat, što ce i gradani moci pratiti na internet stranicama DIP-a. To je maksimalan nacin da se transparentno otvori rad svih izbornih tijela, sve je otvoreno, sve se prati i sve se može kontrolirati, rekao je Hrvatin. Najavio je u ponoc redovitu službenu konferenciju za novinare na kojoj ce se dati službeni rezultati o broju obradenih birackih mjesta do tog trenutka.

 


Podijeli: Facebook Twiter