IZBORI 2016.: U 19 sati zatvorena birališta u Hrvatskoj

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Zatvorena su birališta u Hrvatskoj na kojima su birači po drugi put u deset mjeseci na izborima odlučivali o sastavu Hrvatskoga sabora.

Od nedjeljnog jutra u sedam sati do 19 sati je oko 3,74 milijuna birača moglo dati svoj glas nekoj političkoj opciji na 6750 biračkih mjesta.

Do 16.30 sati izlaznost na glasačka mjesta je bila 37,5 posto, što je gotovo 9, 5 posto manje birača izašlih na nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore u odnosu na redovite parlamentarne izbore prije deset mjeseci, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP) od 17 sati.

Za 151 zastupničko mjesto natjecalo se oko 2.500 kandidata, prosječno starih 47,5 godina. Biračima se u jedanaest jedinica nudilo 177 listi i 29 kandidata u XII. manjinskoj jedinici.

Prijevremene izbore nadziralo je oko 12 tisuća promatrača, najviše HDZ-ovih, gotovo osam tisuća. Na provedbi izbora angažirano je gotovo 80 tisuća ljudi.

Birači su na ovim izborima mogli koristiti preferencijski glas.

U Istri do 17 sati glasovalo 61.765 istarskih birača - odaziv 35,47 posto

Do 17 sati na birališta na području 8. izborne jedinice koju čine Istarska županija i zapadni dio Primorsko-goranske izašlo je 127.027 birača, njih 35,47 posto, što je 9 posto manji odaziv birača nego na parlamentarnim izborima u studenom prošle godine. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), odaziv birača na biralištima u Istarskoj županiji koja broji ukupno 188.043 birača je do 17 sati iznosio 35,76 posto te je dosad za kandidacijske liste glasovalo ukupno 61.765 Istrana.

Najviše je birača na glasovanje dosad izašlo u Buzetu gdje je na birališta izašlo 40,84 posto birača odnosno njih 1.789. U najvećem istarskom gradu, Puli, dosad je od ukupno 50.652 birača, glasovalo njih 38,17 posto odnosno 18.081 Puljana. U Bujama odaziv na birališta do 17 sati iznosi 27,75 posto te je na tom području na birališta izašlo 1.066 birača. U Labinu je dosad glasovalo 3.326 punoljetnih građana (38,82 posto), u Novigradu njih 1.108 (33,07 posto), Pazinu 2.845 (38,60 posto), Poreču 4.724 (33,25), Rovinju 4.392 (34,27 posto), Umagu 3.576 (29,7 posto) dok je u Vodnjanu dosad na birališta izašlo 1.836 glasača, njih 33,74 posto.

I na razini cijele Hrvatske odaziv birača je za 9 posto manji nego na izborima prošle godine. Najbolji odaziv bio je u Karlovačkoj županiji (39,67 posto), Dubrovačko-neretvanskoj (39,55 posto) i Ličko-senjskoj županiji (39,83 posto).

Najslabija izlaznost birača na razini županija evidentirana je u Brodsko-posavskoj županiji (32,28 posto), Vukovarsko-srijemskoj (33,35 posto) i Požeško-slavonskoj gdje je odaziv do 17 sati bio 34, 26 posto.

Birališta su se zatvorila točno u 19 sati a prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni na internetskim stranicama DIP-a u 22 sata. Službene rezultate DIP će objaviti točno u ponoć na konferenciji za novinare.

Na biračkim mjestima zatekli smo i istarske političare.

Valter Flego: Izbori su jedini mehanizam kojim svatko može direktno utjecati na to kako će izgledati hrvatska država

Istarski župan Valter Flego, četrnaesti kandidat na koalicijskoj listi IDS-PGS-RI u osmoj izbornoj jedinici, glasao je u pratnji supruge Branke u 10.30 sati na biračkom mjestu broj 13. Štrped u Društvenom domu Sveti Duh.

Kratko je izjavio kako očekuje da će građani u što većem broju izaći na izbore jer su izbori jedini mehanizam kojim svatko može direktno utjecati na to kako će izgledati hrvatska država.

- Očekujem da će građani iskoristiti to svoje pravo i glasati za one koji su svojim radom i ponašanjem zaslužili njihovo povjerenje, izjavio je Flego.

Vrbat: Izgubili smo godinu dana u političkim eksperimentima

Donedavna saborska zastupnica SDP-a Tanja Vrbat Grgić glasovala je u jutarnjim satima u Svetoj Mariji na Krasu.

- Očekujem dobar odaziv građana, da će građani prepoznati važnost ovog trenutka za budućnost Hrvatske. Izgubili smo godinu dana u nekim prepucavanjima i političkim eksperimentima, nadam se da nećemo izgubiti još jednu. Očekujem da ćemo formirati stabilnu vladu i da ćemo sa svojim koalicijskim partnerima nastaviti tamo gdje smo stali prije godinu dana, u nekom sigurnom smjeru. U osmoj izbornoj jedinici tradicionalno dobro stojimo, nadam se da će tako i ostati, odnosno da birači neće poduprijeti opcije koje se nisu pokazale uspješnima, rekla je Vrbat Grgić.

Tulio Demetlika: Nadam se da će iduća Vlada biti odgovornija

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika je iza devet sati u pratnji supruge glasao na biračkom mjestu u Starom gradu u Labinu.

- Nadam se da će što veći broj glasača iskoristiti svoje pravo da izađe na izbore te odgovorno pristupe toj dužnosti kako bi se izabrali najkvalitetniji saborski zastupnici i u konačnici formirala nova Vlada, koja će u odnosu na ovu biti odgovornija i odlučnija s puno morala i svijesti te će profesionalno odraditi svoj posao te povesti Hrvatsku u pravom smjeru, poručio je Demetlika.

Jurica Šiljeg: Očekujemo da tri mandata, četvrti priželjkujemo

Među prvim glasačima već u 7 sati na biračko mjesto u Bašaniji stigao je predsjednik istarskog HDZ-a Jurica Šiljeg. Nakon glasovanja rekao je:

- U ovoj našoj, osmoj izbornoj jedinici očekujemo da ćemo imati kao i do sada tri mandata, četvrti priželjkujemo. S velikim nadanjima ušli smo u kampanju koja je bila dosta naporna, ali s obzirom na odrađeni posao očekujemo i bolje rezultate, a naročito su nadanja veća s obzirom na način vođenja stranke kao što to radi Andrej Plenković. Ako budem izabran u Hrvatski sabor naravno da ću se boriti za još bolji standard svih građana, u Istri posebno. Materijalno sam neovisan, ne živim od politike, a tako će i biti, pa se mogu posvetiti građanima i rješavanju njihovih problema, sa ciljem da se u Istri živi još bolje.

Boris Miletić očekuje četvrti mandat

Predsjednik IDS-a Boris Mletić na biralište u Mjesnom odboru Valdebek stigao je oko 9 sati u pratnji supruge Lare. Tamo ga je dočekalo nekoliko mještana, rukujući se s njim u znak podrške, a neki su iskoristili priliku da ga priupitaju o planiranim infrastrukturnim zahvatima na Valdebeku. Nakon glasanja, Miletić  koji predvodi listu IDS-PGS-Lista za Rijeku, izjavio je da očekuje da se poštuju izborna pravila, da na biralištima ne bude prijestupa te da će građani iskoristi svoje građansko pravo i izaći na glasanje i odabrati svoje zastupnike u Saboru.

Što se tiče izbornog rezultata, naglasio je da je IDS na prošlim izborima imao odličan rezultat, dodajući da je IDS jedna od najpostojanijih parlamentarnih stranaka sa svojim zastupničkim Klubom u Saboru te očekuje da će tako biti i ubuduće.

- Četvrti mandat bio bi fenomenalan rezultat. Na prošlim parlamentarnim izborima nedostajalo nam oko tisuću glasova, a prema dosadašnjim anketama koje nam idu u prilog, vidljiv je trend rasta i očekujemo da ćemo ostvariti taj vrlo, vrlo, veliki rezultat, a to je četvrti saborski zastupnik, istaknuo je Miletić.

Peđa Grbin: Dosta je eksperimenata!

Peđa Grbin glasao je ujutro u 10.30 sati u Mjesnom odboru Stoja. Nakon zaokruživanja izbornog listića Grbin je izjavio da u 8. izbornoj jedinici očekuje nastavak trenda, a to je tvrdi, odličan izborni rezultat liste koju predvodi SDP, što znači barem sedam osvojenih mandata.

- Na nacionalnoj razini očekujemo pobjedu kazao je, a na pitanje što birače očekuje dan nakon izbora i hoće li ponovno svjedočiti istom scenariju slaganja Vlade, rekao je da se nada "da će građani pokazati da im je dosta eksperimenata kakve smo gledali proteklih 8 mjeseci".

- Što se tiče svih sudionika političke utakmice, mislim da svi danas znaju da Hrvatska ne može više čekati i da moramo početi raditi što prije. Ako dođe do koalicijskog pregovaranja, onda očekujem da to bude puno, puno, ozbiljnije nego što je bilo prije godinu dana, kazao je Grbin.

Na upit je li SDP već razgovarao s kolegama iz IDS-a, odgovorio je da će s IDS-om kao i sa svima drugima razgovarati nakon izbora, a na pitanje hoće li biti novi ministar pravosuđa pobjedi li Narodna koalicija, odgovorio je da se takvi dogovori rade tek i isključivo nakon izbornih rezultata.

Anton Kliman: Most je i dalje strateški partner HDZ-a

- Što se tiče političke atmosfere koja se stvorila u Hrvatskoj definitivno mislim da ćemo uspjeti formirati vlast nakon ovih izbora, HDZ u koaliciji sa strankama s kojima je već surađivao i s nekima s kojima možda još nije. Očekujem stabilnu Vladu koja će moći odgovoriti na izazove koji su ispred nas, a zaista nisu mali, to mogu reći kao ministar turizma i član tehničke Vlade koja je još u funkciji. Pred nama je težak, opsežan i odgovoran posao, da u prvom redu stabiliziramo zemlju, a nakon toga da krenemo naprijed. Ovo su zaista, rekao bih, možda i zadnji trenuci da se to učini i nadam se da će birači prepoznati mirnoću, staloženost i koncentriranost HDZ-a i koalicijskih partnera da to mogu učiniti, rekao nam je Anton Kliman, HDZ-ov tehnički ministar turizma, nakon što je obavio svoju građansku dužnost na biračkom mjestu broj 3, u Gradskoj vijećnici u Vodnjanu.

Kao strateškog partnera HDZ-u i dalje vidi Most, kako veli, zbog sukladnosti programa u određenoj mjeri. To je, smatra, i opredjeljenje središnjeg vodstva HDZ-a, ali i javnosti. Ne isključuje ni listu Milana Bandića, pa ni HDSSB.

- Vjerujem da možemo dobiti potporu i drugih stranaka koje možda nisu svjetonazorski bliske HDZ-u, ali programski mogu sudjelovati u rješavanju gospodarskih problema, što najviše i muči hrvatske građane. Ako ne u koaliciji, mogu dati potporu za formiranje Vlade. Treba nekada, što se kaže, prijeći i Rubikon, preuzeti rizik za dobrobit građana i Republike Hrvatske. Volim reći da su stranke infrastruktura preko koje se ostvaruju programi za boljitak države i građana, zaključio je Kliman.

Silvano Hrelja: IDS je prvi među poželjnim partnerima

- Očekujemo više mandata od bilo koje druge koalicije i liste. Mislim da smo se dokazali u prethodnom mandatu kao ozbiljna koalicija koja je izvukla Hrvatsku iz velike recesije. Rezultati toga se još dan-danas osjećaju i vide. Kako će biti o tome će odlučiti građani, ali mislim da smo uložili poprilično napora i ponudili neka drugačija, konkretnija rješenja nego sve druge koalicije, rekao je Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, nakon što je obavio glasanje na biračkom mjestu broj 6, u Mjesnom odboru na Busoleru, kamo je stigao zajedno sa suprugom.

Na pitanje hoćemo li ovog puta moći uspostaviti stabilniju Vladu, predviđa da ponovno nijedna stranka odnosno koalicija neće dobiti automatski većinu da može sastavljati Vladu s dvije-tri manje stranke.

"Dvije su grupacije ili barem jedna, recimo to tako, na trećem bloku, o kojima će ovisiti sastavljanje Vlade. Naravno da će ovo biti realniji rezultati nego što su bili prije osam mjeseci, jer je onda vladala svojevrsna euforija i iščekivanje spasioca, Mesije koji će nas izvući iz naših problema. Međutim, ljudi koji su tako predstavljani nisu baš toliko moćni da mogu donijeti brza rješenja Hrvatskoj i zato sada očekujem puno realnije rezultate", rekao je Hrelja.

Kao poželjne partnere navodi "prvo, naravno, IDS. Jer je svjetonazorski na ovoj strani, a nakon toga vidjet ćemo tko će prema kojem bloku gajiti simpatije", zaključuje šef HSU-a, kojem bi, ako prođe na ovim izborima, ovo bio peti zastupnički mandat u Saboru. Ima, veli, još puno posla koji se treba odraditi u mirovinskom sustavu.

Giovanni Sponza: Očekujem da će građani znati prepoznati upravo onu opciju koja im nudi bolju kvalitetu života

Točno u 10 sati, u društvu supruge svoju je građansku dužnost obavio Giovanni Sponza, gradonačelnik Rovinja. S obzirom da na biračkom mjestu nije vladala gužva glasovanje je obavljeno iznimno brzo. Bila je to i prigoda, da prvog čovjeka Rovinja, inače saborskog zastupnika i tajnika IDS-a upitamo što očekuje od ovih izbora.

- Prvenstveno očekujem i nadam se da će građani izaći na izbore i iskoristiti svoje pravo i dužnost. Očekujem i da će znati prepoznati upravo onu opciju koja im nudi bolju kvalitetu života, a to je decentralizacija, telegrafski kratko odgovorio je Giovanni Sponza. (L. J., I. A., D. B. P., D. P., N. O. R., G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter