IZBORI 2016. DIP: Šutnja se kršila približno kao i lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je da je u subotu, prvom od dva dana izborne šutnje pred nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore, bilo kršenja te šutnje, približno kao i na izborima u studenom 2015.

Uglavnom se radilo o slanju SMS poruka građanima i nagovaranju kojem kandidatu dati preferencijalni glas. Građani su se žalili i da su im u 'kasliće' ubacivani izborni letci, ili da su u noći s petka na subotu preko izbornih plakata stavljani drugi plakati.

Dan je, dakle, prošao uobičajeno, nije bilo incidentnih situacija, kaže potpredsjednica DIP-a i poziva izborne sudionike da poštuju izbornu šutnja i u nedjelju, na dan izbora.

Birači moraju biti slobodni u svom opredijeljenju za koga će glasovati, treba im omogućiti da na miru odluče o tome, kaže Fabijančić Križanić.

Prvi izborni dan u inozemstvu protekao uredno

Potpredsjednica DIP-a izvijestila je također kako glasovanje u inozemstvu, koje se provodi u subotu i u nedjelju, uredno prolazi, nema incidentnih situacija, ni gužvi na biračkim mjestima.

U BiH, gdje su za izbore otvorena 34 biračka mjesta, do 18 sati izdano je 2.510 potvrda za glasovanje mimo aktivno registriranih, a takvih je u susjednoj državi oko 35 tisuća, ukupno u inozemstvu oko 60 tisuća.

Usporedbe radi, u studenom je takvih potvrda ukupno, u dva dana, bilo izdano 3.127. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter