IZBORI 2015. Milanović pozvao Most na suradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon objave izbornih rezultata na nešto manje od 45 posto obrađenih biračkih mjesta okupljenima u SDP-ovu izbornom stožeru u zagrebačkoj Tvornici kulture obratio se Zoran Milanović koji je ocijenio kako je jasno da je Hrvatska odlučila da nema povratka na staro i  pozvao Most na suradnju.

"U kom smjeru idemo, odlučit ćemo sljedećih dana. Četiri godine provodili smo reforme,  čuvali socijalni mir i to krhko socijalno tkivo koje je građeno generacijama da se ne raspadne i da ne potone pod pritiskom krize, financijskih institucija, banaka i svih  koji su nas tjerali da režemo, da se ponašamo mehanički, a ne kao ljudi", rekao je Milanović.

Poručio je kako su u ove četiri godine pokazali na samom kraju mandata i da su ljudi, da smo visoko organizirana država koja zna zaštiti svoju nacionalnu sigurnost i građene ali i zalagati se za najviše svjetske vrijednosti. "To smo mi i tako želimo dalje. Sami ne možemo", rekao je Milanović, dodavši da im u tome trebaju partneri.

Pozvao je sve koji smatraju kako Hrvatskoj trebaju reforme da se pridruže SDP-ovoj koaliciji "ne kao vođama, nego kao partnerima".  Kazao je kako se na ovim izborima pojavila nova politička snaga, Most, koja želi reforme, pozivajući ih da rade zajedno.

"Pozivam sve one koji žele reforme, ali reforme koje će Hrvatsku pametno, dozirano, inteligentno voditi tamo gdje joj je mjesto, među europske ljepotice da nam se pridruže ne kao vođama nego kao partnerima. ne postavljamo nikakve uvjete, želimo razgovarati o onome što smo već radili četiri godine u čemu su nas katkad vrlo brutalno sputavali, nisu nas podržavali u opoziciji", rekao je.

Milanović je rekao također kako nema mjesta euforiji. "Borili smo se teško, spoticali su nas, opstruirali ali nikad nismo iz vida izgubili onu jedinu vodilju a to je hrvatski interes. Taj hrvatski interes mora biti interes svakog hrvatskog čovjeka, njegove sigurnosti, njegovog posla koliko je to moguće i konačno nakon četiri godine možemo reći čista obraza i srca da Hrvatska raste, da je Hrvatska danas organiziranija i bolja država nego što je to bila ikad u 25 godina."

"Sve je to rezultat ove Vlade, moje Vlade. Njezin mandat je završio. Želimo služiti svom narodu i pozivam sve one koji su dobre volje i dobre vjere da nam se pridruže u razgovorima o mogućnosti već sutra", rekao je Milanović.

Njegov su govor članovi i simpatizeri koalicije Hrvatska raste pratili glasnim odobravanjem.

U SDP-ovu stožeru i neslužbeno su zadovoljni rezultatom koji im daje DIP na manje od polovice obrađenih izbornih mjesta, a tumače kako je riječ o izuzetno tijesnom rezultatu, kakav bi prije izbora "bez problema potpisali".

Upozoravaju kako u 53 mandata koja im daju dosadašnji rezultati nije ubrojan IDS, koji za sada nosi četiri mandata te kako treba uzeti u obzir i rezultate u 12. izbornoj jedinici, u kojoj glasuju manjine, po kojima u Sabor ulaze i neki članovi SDP-a i HNS-a, a računaju na podršku većine manjinskih zastupnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter